Trecem printr-o criză fără precedent. Cu amărăciune spun că nu avem o politică guvernamentală care să încurajeze industria prelucrării superioare a lemnului, deși Codul Silvic, lege organică de reglementare a domeniului forestier prevede în mod expres valorificarea superioară a resursei de masă lemnoasă și asigurarea cu prioritate a industriei mobilei.
Suntem unul dintre puținele sectoare profitabile ale României. Exporturile au ajuns la peste 2 miliarde de euro, importurile la 500 de milioane de euro. Soldul favorabil import – export este de peste 1,5 miliarde euro. Iar la nivelul întregului sector al industriei mobilei, anul trecut s-a înregistrat un export cu 8,4 % mai mare, creșterea însumând 159 milioane de euro. Ca să înțelegem cât de mult contribuie industria mobilei la balanța economică a României, vă informez că deficitul comercial al României din primele 3 luni ale acestui an, a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani. Importurile cresc mai repede și mai mult decât exporturile, iar printre puținele industrii care balansează pozitiv balanța comercială a României se află industria mobilei, încadrată de Institutul Național de Statistică în categoria „Alte produse manufacturate” unde exportul realizat a fost de 33,1%, iar importul de 31%.
În aceste condiții, întrebarea noastră către foștii și actualii conducători este: Cum poți să nu ai grijă de un sector profitabil, care aduce așa o balanță favorabilă, asigură un mare număr de locuri de muncă și folosește o materie primă care e regenerabilă?
Explicatii succinte despre eforturile APMR pentru imbunătățirea legislației, găsiți pe http://www.revistamobila.ro/criza-in-industrie