Ce le aduce L4MS producătorilor din industrie?
Obiectivul L4MS este sprijinirea producătorilor mici și mijlocii pentru reducerea timpului și costurilor de instalare a roboților mobili. Pentru a atinge acest obiectiv, rețeaua L4MS furnizează firmelor:
- Platforma IoT OPIL (Open Platform for Innovations in Logistics). Este vorba despre o platformă deschisă și de un instrument 3D pentru virtualizarea completă a logisticii intra-fabrică.
- Finanțare de până la 250.000€
- Training
- Mentorat de Afaceri
Conceptul OPIL (Open Platform for Innovations in Logistics) permite conectare plug-and-play cu diferite echipamente și aplicații de întreprindere (ediții Enterprise de soft) în cadrul fabricii, de exemplu:
- Roboți mobili sau Vehicule Ghidate Automat (AGV-uri)
- Electromotostivuitoare & senzori
- Sisteme de Management Depozit (WMS), Planificare Resurse Întreprindere (ERP) și Sisteme de Execuție a Producției (MES)
OPIL furnizează integrarea cu un simulator de fabrică 3D de ultimă generație care permite testarea completă a soluțiilor logistice în mediul virtual înainte de implementarea în lumea reală. Aceasta sprijină firmele în estimarea costurilor investiției.
OPIL AVANTAJEAZĂ:
- IMM-urile & Mid Caps (firmele cu capitalizare medie)
OPIL este interesant în special pentru firmele care au de a face cu fluctuații ale cererii și schimbări în structura (configurația) produselor. Reduce timpul de instalare pentru executarea/implementarea de noi sarcini logistice, precum și pentru a face față schimbărilor de configurație din halele de producție.
- Integratori de Sistem
OPIL permite integrarea de produse hardware și software de la furnizori și vânzători diferiți, pentru a se obține interoperabilitate completă între diferitele sisteme
Furnizori de Tehnologie și Vehicule Ghidate Automat (AGV/VGA)
OPIL permite dezvoltarea de produse (de exp. AGV-uri, roboți mobili) și componente (de exp. Sisteme de localizare și urmărire) care sunt eficiente din punct de vedere al costurilor și pot funcționa laolaltă cu produsele (similare ale) altor furnizori (interoperabile).
EXPERIMENTELE PILOT SUNT DEJA POVEȘTI DE SUCCES
Chemi-Pharm este o companie cu sediul în Tallinn, Estonia, care dezvoltă, produce și vinde agenți dezinfectanți care nu conțin substanțe alergene, produse de curățenie și întreținere și o linie de cosmetice de lux pentru îngrijirea pielii. Firma dorește să își crească eficiența în procesele de producție și în cel logistic intern, înainte de a se muta într-o hală nouă de producție. Principalii clienți ai companiei sunt în sectorul medical.
Chemi-Pharm este reprezentată în 17 țări, iar exportul reprezintă peste 70% din întreaga producție. Kristo Timberg, director executiv al Chemi-Pharm, a început să acorde atenție logisticii interne când a aflat despre programul L4MS.
Kristo Timberg, director executiv al Chemi-Pharm: „Ca lider al unei companii de producție, mă uitam la firmă ca la un tot și la toate procesele sale. Logistica internă este doar unul dintre procese și adesea nu cel mai influent. Dar, din moment ce la Chemi-Pharm căutăm în mod constant soluții inovatoare și modalități de a ne păstra în fruntea clasamentului făcând chestii pe care alții nu le fac, decizia de a ne implica în L4MS a fost una ușoară.”
Compania construiește în prezent o nouă unitate de producție și a dorit să-și optimizeze așezarea utilajelor în hală și logistica interioară. S-a alăturat proiectului L4MS la sfârșitul anului 2017. Mai mulți parteneri de proiect sunt implicați în execuția experimentului care reunește diferiți actori-cheie aflați de-a lungul întregului lanț valoric și care acoperă abordarea transfrontalieră după cum urmează:
Este necesară îmbunătățirea procesului de fabricație
În prezent, Chemi-Pharm se află în proces de dezvoltare a sistemului IT propriu, care va lega la un loc diferitele sale departamente, funcții și procese. Acest lucru va crea, în multe privințe, baza pentru automatizarea viitoare, în ceea ce privește cunoștințele, informațiile și gestionarea datelor. De asemenea, ajută la reducerea timpului petrecut pentru a face înregistrări în sistemele informatice, va reduce cantitatea de erori umane și va eficientiza planificarea și utilizarea resurselor.
Descrierea experimentului
Nivelul dorit de automatizare este acela de obținere a unei flexibilități maxime în ceea ce privește timpul de fabricație și varietatea de produse și înlocuirea cât mai multor oameni în procesele de nivel elementar. În viitorul apropiat, ar fi de dorit ca prin automatizare să se elimine activitățile care nu aduc firmei valoare adăugată.
PROVOCĂRI
- Materiile prime și produsele finite trebuie transportate dintr-un loc în altul în mod continuu. Eșecul în realizarea în timp util a acestor transferuri va avea ca rezultat fluxuri de lucru întrerupte, ceea ce va conduce la o eficiență scăzută.
- O dată cu fiecare mișcare a logisticii interne sunt necesare multiple introduceri de date (erori umane, sarcini repetitive). Acestea consumă irațional de mult timp și afectează fluxul de lucru
- Datorită creșterii cererii, sistemul logistic automatizat trebuie să fie foarte flexibil și ușor de instalat, astfel încât eventuale modificări de așezare a echipamentelor de producție (modificări de configurație pe planul halei) și schimbări în sarcinile logistice să poată fi adoptate în intervale scurte de timp pentru a se evita opriri îndelungate ale producției.
AVANTAJE
- Proiectarea corectă a sistemului logistic înainte de instalarea lui fizică
- Automatizarea transportului și mutării materiilor prime și produselor finite de o manieră eficientă
- Minimizarea intrărilor de date în sistemele IT și a erorilor umane
- S-a permis interacțiunea între operatorii umani de electromotostivuitoare și AGV/VGA-uri
- Creșterea gradului de încredere – AGV/VGA-urile care nu răspund nu influențează finalizarea sarcinii
Kristo Timberg, director executive Chemi-Pharm: „Presupunând că liniile de producție vor avea mai puțini timpi de oprire cu soluțiile furnizate de L4MS, atât eficacitatea, cât și capacitatea unității de producție ar trebui să crească în mod remarcabil. Par lucruri mici și schimbări mici, dar adesea lucrurile mici au cel mai mare efect.”
Detalii din experimentul pilot Chemi-Pharm găsiți pe:
http://www.industriamobilei.ro/wp-content/uploads/2019/04/Povesti-de-succes-L4MS-ChemiPharm.pdf
sau http://project.l4ms.eu/Chemi-Pharm-Pilot-Application-Experiment
Dacă sunteți interesați de L4MS, următorul apel va fi deschis între 1 septembrie – 30 noiembrie 2019.
Detalii pe l4ms.eu