Olimpiada națională în domeniul fabricarea produselor din lemn
Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita, a găzduit în luna aprilie în timpul săptămânii ”școala altfel” Olimpiada Națională pentru domeniul fabricarea produselor din lemn pentru clasele XI – XII. Competiţia a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Colegiul Tehnic Bányai János din Odorheiu Secuiesc. La olimpiadă au participat elevi ai liceelor tehnologice, care au în aria curriculară “tehnologii, fabricarea produselor din lemn”, câştigători ai concursului profesional – faza judeţeană.
Doamna conf. dr. ing. Camelia Coşereanu – preşedintele comisiei de examinare – a deschis lucrările Olimpiadei Naţionale pentru domeniul Fabricarea produselor din lemn, urând succes participanţilor la competiţie, deopotrivă profesori şi elevi.
Domnul Borboly Csaba – prefectul judeţului Harghita – a transmis un bun venit concurenţilor la olimpiada naţională găzduită de municipiul Odorhei. Absolvenţii colegiilor tehnice de profil – aşa cum este Colegiul Tehnic Bányai János din Odorhei – se bucură de dobândirea unei profesii care le permite angajarea pe piaţa muncii sau pot deveni antreprenori individuali. Olimpiada oferă concurenţilor care participă la competiţie prilejul de a se afirma, iar cadrelor didactice prilejul de a face un fructuos schimb de experienţă referitor la procesul de transmitere şi consolidare al cunoştinţelor de specialitate.
”MESERIA, ODATĂ DOBÂNDITĂ, NU SE POATE LUA”
Existenţa producătorilor de mobilă în judeţ – Famos SA, Zetam-PLM SRL, Mobilcom SRL, Mekas Trade SRL şi alţii – confirmă zicala: Omul sfinţeşte locul! Reuşita acestor producători de mobilă depinde de oameni, de pasiunea şi efortul depus de aceştia pentru practicarea meseriei alease.
Domnul inspector şcolar judeţean Gârbea Petru Ioan – responsabil cu organizarea evenimentului – a urat bun venit participanţilor la olimpiadă, cităm: „Sunteţi cei mai buni din ţară, cei care, peste câţiva ani, veţi concepe şi veţi face obiecte necesare oamenilor, dintr-unul din cele mai ecologice materiale – lemnul – care poate fi blând sau dur, câteodată rece, dar cel mai adesea cald, dar oricum mai prietenos decât multe alte materiale, care a fost unul din primele materiale folosite de oameni pentru a-şi face viaţa mai uşoară şi mai plăcută. Oriunde te uiţi în jur se vede rezultatul practicării meşteşugului prelucrării lemnului: case, mobilă, binale, porţi, obiecte de uz gospodăresc. Chiar dacă doar câţiva veţi fi premiaţi, toţi veţi fi câştigători, dobândind noi experienţe, cunoscând noi lucruri şi noi oameni”.
D-l Szakács Paál István – directorul Colegiului Tehnic Bányai János, instituţia gazdă – a felicitat concurenţii care au ajuns la această fază a competiţiei şi a urat şedere plăcută pe meleagurile Târnavei Mari a profesorilor şi elevilor.
Ziua a 3-a a evenimentului a fost dedicată unei excursii de documentare, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita. Elevii şi profesorii au parcurs un traseu bogat în obiective turistice – Corund, binecunoscut centru de ceramică populară din Transilvania unde, cu lutul de bună calitate extras de pe valea pârâului Săcădat, se modelează nenumărate obiecte de ceramică împodobite cu decoraţiuni specifice locului. Locuitorii comunei au şi alte îndeletniciri: pe lângă traditionalul olarit ei se ocupă şi de prelucrarea lemnului, cofecţionând meşteşugăreşte nenumărate obiecte ornamentale şi de uz gospodăresc. Vizitatorii au achiziţionat obiecte de artă populară oferite de localnici.
Excursia a continuat cu vizitarea salinei Praid, una din cele mai mari mine de sare din ţară şi din Europa, exploatarea ei constituind de sute de ani sursa de venit pentru localnici, o parte dintre ei lucrând şi astăzi în salină. Zăcământul de sare se află la o adâncime de 2700 de metri, cu rezerve pentru încă 500 de ani de aici înainte. În salină se ajunge cu autobuzul printr-un tunel de 1500 de metri apoi, coborând 300 de trepte, într-un adevărat orăşel subteran situat la 120 de metri adâncime. Aici aerul este puternic ionizat, bogat în aerosoli salini, cu efecte terapeutice binecunoscute pentru afecţiuni respiratorii. Călătoria a continuat la Sovata, staţiune balneară situată pe cursul superior al râului Târnava Mică, pe valea pârâului Sovata, în depresiunea Praid-Sovata. Faima staţiunii se datorează mai multor lacuri cu apă sărată, între care cel mai important este lacul Ursu. Acolo este prezent fenomenul heliotermie: temperatura apei variază o dată cu adâncimea, ajungând vara la 40 – 60O C la adâncimea de 1,5 metri. Staţiunea are numeroase spații balneare, dotate cu instalaţii şi aparatură pentru vindecarea multor de afecţiuni. Excursia de documentare a fost utilă grupului de participanţi la olimpiadă, mulţi fiind veniţi pentru prima dată pe aceste meleaguri. Proba practică a avut loc pe 21 aprilie. Competiţia s-a desfăşurat la un înalt nivel profesional, câştigătorii dovedind cu măiestrie nivelul cunoştinţelor acumulate de-a lungul anilor de studii.
Festivitatea de premiere a avut loc după-amiaza, în sala „Sfântul Ştefan” a Primăriei din Odorhei. Vorbitorii au felicitat toţi participanţii la olimpiadă, indiferent de rezultatul obţinut, elevii dobândind experienţă competiţională folositoare examenelor vieţii de mai târziu. Cu această ocazie doamna conf. dr. ing. Camelia Coşereanu a prezentat Facultatea de Ingineria Lemnului a Universităţii „Transilvania” din Braşov, îndemnând elevii să urmeze cursurile acestei prestigioase instituţii de învăţământ superior, prin programele de pregătire fiind unică în România. Festivitatea de premiere s-a încheiat cu un admirabil program artistic susţinut de tineri din Odorhei.
Iată și rezultatele concursului:
La clasa XI-a
• Premiul I: Leonte Ionela Gabriela – Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachiˮ Iaşi;
• Premiul II: Ţurcă Vasile – Colegiu Tehnic Forestier Piatra Neamţ;
• Premiul III: Ilie N. Ştefania – Liceul Tehnologic Silvic „Nicolae Rucăreanuˮ Braşov;
• Menţiune: Aron C. Iulian – Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghikaˮ Comăneşti;
• Menţiune: Ene I. Ionuţ Gabriel – Liceul Tehnologic Pucioasa – Jud. Dâmboviţa;
La clasa XII-a
• Premiul I: Covrig I. Ciprian – Liceul Tehnologic „Ion Vlasiuˮ Târgu Mureş;
• Premiul II: Davida N. Marian Florin – Liceul Tehnic Forestier Curtea de Argeş;
• Premiul III: Farcău Georgiana Bianca – Liceul Tehnologic „Petru Cupcea” Supuru de Jos – Jud.
Satu Mare;
• Menţiune: Cristea Corneliu – Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescuˮ Vălenii
de Munte – Jud. Prahova, premiat şi anul trecut la Olimpiada de la Sebeş;
• Menţiune: Apopei Alexandru – Liceul „Carol I” Bicaz – Jud. Neamţ.
Apreciem deosebit contribuția gazdelor, Colegiul Tehnic Bányai János şi al Comisiei de organizare la reuşita olimpiadei, eveniment remarcabil în activitatea Ministerului Educației Naționale şi Cercetării Ştiințifice. Nu în ultimul rând aducem mulțumiri sponsorilor olimpiadei care, în afară de Ministerului Educației Naționale şi Cercetării Ştiințifice, au susținut evenimentul cu contribuții substanțiale: Gordon Prod SRL, Bisericani; Famos SA, Odorheiu Secuiesc; Computer Trade SRL, Miercurea Ciuc; Asociația Arbor, Gheorgheni; Harmopan SA, Miercurea Ciuc; Select Metlemplast SRL, Odorheiu Secuiesc; Societatea Natională a Sării – Bucuresti SA – Sucursala Salina Praid.