Bune practici Industria Mobilei Proiecte Târguri și expoziţii Utile Vreau mobila

SCRISOARE DESCHISA adresata Primului-ministru Dacian Ciolos

SCRISOARE DESCHISĂ

Programul de participare la târguri și expoziții internaționale este blocat de câteva luni, cu consecințe nefaste asupra exportului si imaginii României în străinătate, din cauza nerealizării la timp a procedurilor de achiziție publică, conform Legii 98/2016. Industria românească de mobilă a ratat promovarea pe trei piețe extrem de importante: Franța, Rusia și Qatar, din cauza neparticipării la târgurile internaționale din toamna acestui an. Și riscă neparticiparea cu stand național la expozițiile internaționale din Germania și Marea Britanie, care se desfășoară în ianuarie 2017.

Din septembrie participăm la discuții și negocieri, asociațiile reprezentative din industria românească reclamă verbal sau în scris neorganizarea la timp a licitațiilor pentru realizarea standurilor naționale la târgurile internaționale de profil, însă Ministerul Economiei Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri nu a găsit o soluție reală pentru rezolvarea acestei probleme. 

În urma solicitărilor noastre anterioare, conducerea MECRMA a aprobat participarea producătorilor de mobilă la târgul MEBEL de la Moscova, din 21-25 noiembrie 2016, motiv pentru care APMR a confirmat organizatorilor de la Moscova rezervarea spațiului de 400 mp, iar producătorii și-au informat partenerii de prezența la târg și au investit în realizarea de produse valoroase, cu un înalt grad de prelucrare, specifice pieței. De asemenea, au efectuat cheltuieli pentru realizarea materialelor de promovare și pentru deplasare: obținerea vizei, rezervarea cazării și transportului pentru reprezentanții firmei. Din păcate, prelungirea nefirească a birocrației a făcut ca data licitației să fie anunțată mult prea târziu, respectiv în data de 7 noiembrie 2016, ceea ce a condus la imposibilitatea participării la acest important eveniment. Nici o firmă organizatoare de târguri nu s-a prezentat la licitație, timpul rămas fiind extrem de scurt pentru pregătireastandului și pentru realizarea tuturor formalităților, care se practică pentru a ajunge în Federația Rusă. Precizăm că societatea ROMEXPO a dorit să participe împreună cu firma constructoare de standuri a organizatorului din Moscova, dar aceasta nu a transmis oferta, informând că nu este timpul necesar construcției standului.

Pentru prima parte a anului 2017, în cadrul Programului de promovare a exporturilor, este aprobată participarea la târgurile internaționale de mobilă: IMM Cologne (16-22 ianuarie), The January Furniture Show Birmingham (22-25 ianuarie), KIFF Kiev (15-18 martie) și Salone Internazionale del Mobile Milano (04-09 aprilie).

Vă informăm că APMR a solicitat organizatorilor celui mai important târg internațional de mobilă, IMM Cologne, Koln-Germania, rezervarea unui spațiu de 1000 mp, încă din data de 30 ianuarie 2016, pentru a avea siguranța obținerii spațiului expozițional și a celui mai mic tarif de închiriere, așa cum s-a practicat în ultimii 25 de ani, Germania fiind cea mai importantă piață pentru producătorii români de mobilă. Organizatorul extern a confirmat alocarea suprafeței de 987,78 mp pentru cele 30 de firme selectate de MECRMA și înscrise din luna octombrie în Catalogul târgului, conform Regulamentului târgului. În urma consultării SEAP, am constatat cu surprindere, că, pentru târgul de la Koln, termenul limită de depunere a ofertelor este data de 20 decembrie 2016, iar data limită de evaluare a ofertelor este vineri, 30 decembrie, ora 18:00, dată care este mult prea târzie pentru ca o firmă să se încadreze în organizarea unui pavilion național de 1000 mp, în timpul extrem de scurt, rămas până la deschiderea manifestării.

Organizarea participării la târg a celor 30 de producători de mobilă, este complexă și necesită timp, având în vedere că sunt necesare cel puțin 14 zile pentru achiziționarea și pregătirea materialelor, execuția construcției și amenajarea standului personalizat pe o suprafață mare, care trebuie să ajungă la târg cu cel puțin 7 zile înainte de deschidere, pentru montaj, organizarea transportului unui volum mare de exponate de la firme răspândite în toată țara, care trebuie colectate pentru a fi expediate din țară, cu cel puțin 7 zile înainte de târg, precum și toate operațiile legate de aceste activități. În plus, toate aceste activități trebuie realizate într-o perioadă în care majoritatea firmelor sunt în vacanța de iarnă și totodată, pot interveni și probleme cauzate de condițiile meteo.

Prin scrisoarea nr 662/22.11.2016 anexată, am solicitat revederea termenelor de depunere și evaluare a ofertelor, pentru realizarea acestui eveniment deosebit de important pentru industria românească de mobilă. Ne adresăm public către dumneavoastră cu problemele pe care vi le-am semnalat în scris în urmă cu două săptămâni, dar și în luna octombrie, și la care, instituția Guvernului României nu ne-a oferit până acum niciun răspuns și, mai grav, nicio rezolvare.

Neparticiparea la un eveniment pentru care a fost rezervat un spațiu la organizatorii externi și a fost promovată prezența firmelor selectate chiar în catalogul târgului aduce grave prejudicii firmelor românești și imaginii României. De aceea, insistăm pentru amendarea în regim de urgență a OUG 56/2016, respectiv HG 671/2016, privind aprobarea Sistemului de susținere și promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat, fiind necesară introducerea unui nou articol cu următoarea formulare:

În situația în care, după parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de normele interne privind achizițiile publice și procedura operațională aprobate prin Ordin al Ministrului, nu s-a putut desemna o societate ca Organizator Intern și timpul rămas până la data de începere a manifestării expoziționale este mai mic de 25 zile lucrătoare, MECRMA, la solicitarea structurilor asociative ale mediului de afaceri co-organizatoare, va face plata chiriei spațiului expozițional, a taxelor obligatorii de înscriere și participare, precum și construcția, amenajarea și dotarea standului într-o variantă minimală, disponibilă la momentul respectiv, direct către Organizatorul Extern al manifestării (sau un împuternicit al acestuia), cu acceptul prealabil al acestuia. Prin varianta minimală se înțelege o construcție care să aibă dotările minime, adecvate tipului de produse expuse și să asigure un minim de reprezentativitate pentru Pavilionul Național al României”.

Propunerea de mai sus, transmisă la MECRMA prin scrisoarea comună nr. 345.158/31.10.2016 a fost convenită și semnată de patronatele reprezentative din industria românească și agricultură, respectiv  Asociația Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Federația Patronală din Industria Construcțiilor de Mașini (FEPA CM), Asociația Patronatul Român din Industria Electrotehnică (APREL), Federația Națională PRO AGRO.

Facem încă odată precizarea că producătorii de mobilă au pierdut participarea la toate acțiunile aprobate pentru semestrul II al anului 2016, respectiv la târgul Maison et Objets – Paris (2-6 septembrie) unde au fost selectate 18 firme,  pe o suprafață de 530 mp, la expoziția Doha – Qatar (18-20 octombrie), 10 firme selectate, pe o suprafață de 310 mp și la târgul MEBEL Moscova (21-25 noiembrie), 11 firme selectate, pe o suprafață de 403 mp, cu consecințe grave asupra exportului de mobilă.

Vă reamintim că exportul de mobilă în anul 2015 a înregistrat valoarea de 2.041,5 milioane de Euro, cu un sold favorabil export-import de 1.539,1 milioane de Euro, iar pe primele 8 luni ale anului 2016 a înregistrat o valoare de 1.438,4 milioane de Euro cu o creștere de 8% față de aceeași perioadă a anului 2015 și un sold favorabil export-import de 1.056,9 milioane de Euro.

Domnule Prim Ministru,

Vă rugăm să interveniți în susținerea acestui sector economic care își aduce un aport substanțial la reducerea deficitului balanței comerciale a României și să dispuneți aprobarea de urgență a procedurilor necesare pentru organizarea standurilor naționale la evenimentele internaționale de anul viitor.

Cu deosebit respect,

Președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România 

Aurica SERENY

Despre autor

APMR

Adaugă comentariu

Adaugă un comentariu