AURICA SERENY, președinte APMR: „Anul trecut a început greu pentru mobiliști, cu revolte, cu ieșiri în stradă alături de forestieri, în fața Guvernului. Și asta din cauză că prețurile de pornire la licitațiile de masă lemnoasă din noiembrie 2015, pentru lemnul scos la vânzare din pădurile proprietate publică a statului pentru anul 2016, au fost exagerat de mari, au plecat de la prețurile de adjudecare din anul precedent, conform unui HG care permitea abuzul. Acest lucru a produs un dezastru în industrie, cu prețuri care în unele zone au crescut cu câteva zeci de procente, iar în altele s-au dublat de-a dreptul. Astfel că negocierea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase pentru rezolvarea crizei din industrie a fost principala noastră preocupare, multe luni din acest an.
Am făcut tot ce am putut să convingem Guvernul și Parlamentul să pună în aplicare prevederile Codului Silvic, legat de valorificarea superioară a lemnului și sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a masei lemnoase, așa cum sunt, cum trebuie aplicate și cum se aplică, de fapt, și în alte țări. Într-un final am și reușit, avem HG 617/2016 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, apărută în Monitorul Oficial 684 din 2.09.2016.
În baza prevederilor acestui normativ, au fost stabilite și prețurile de referință pentru lemnul scos la vânzare la licitațiile pentru anul 2017, dar pentru a cărui achiziționare procedurile au început încă din noiembrie 2016. Sperăm ca promisiunile Regiei Naționale a Pădurilor, care s-a declarat deschisă dialogului, să fie îndeplinite, iar prețurile să fie reașezate. Sigur că discuțiile nu s-au încheiat, producătorii de mobilă reclamă multe inadvertențe în organizarea licitațiilor la masa lemnoasă. Deocamdată, a fost publicat Ordinul 2222 al Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor referitor la Regulamentul de atestare a producătorilor din industria mobilei, care stabilește modul de organizare, funcționare și componența Comisiei de Atestare a producătorilor din industria mobilei, precum și procedura și criteriile de atestare a producătorilor din industria mobilei. Persoanele juridice care obțin Certificatul de atestare au dreptul de a participa la licitațiile de masă lemnoasă fasonată provenită din fondul forestier proprietate publică a statului în condițiile art.60. din Legea 46/2008-Codul Silvic și beneficiază de dreptul de preemțiune la achiziție în conformitate cu art. 48 si 49 din HG 617/2016 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.
Dosarele pentru atestare se trimit la sediul Asociației Producătorilor de Mobilă din România și se analizează lunar sau ori de câte ori este nevoie, la propunerea președintelui Comisiei. Însă, producătorii de mobilă ne-au solicitat ca, în calitate de organizație patronală reprezentativă pentru industrie, să insistăm la autorități pentru certificarea pădurilor și a furnizorilor de lemn, pentru ca ei să poată îndeplini cerințele solicitate de partenerii externi, respectiv de a dovedi că mobila este produsă din lemn tăiat legal. De asemenea, solicităm ca Regia Națională a Pădurilor să pună în aplicare prevederile articolului 18 din regulament privind valorificarea superioară, în sensul organizării de licitații care să țină seama de prețul oferit, de gradul de prelucrare a materialelor lemnoase și de aportul socio-economic local al activității de prelucrare a lemnului. Suntem în alertă și reacționăm la birocrația excesivă și la costurile suplimentare care li se impun producătorilor de mobilă odată cu noile reglementări la care se lucrează, mă refer la OUG legată de contravenții și la noua hotărâre de guvern care se dorește să înlocuiască HG 470 din 2014 privind circulația masei lemnoase, la care am făcut mai multe observații. Noi susținem că producătorii de mobilă trebuie să confirme doar cantitatea de lemn pe care au recepționat-o, care să fie trecută în SUMAL și nu să completeze zeci de fișe, cu informații care nu au nicio legătură cu contravențiile, ne referim la detaliile legate de cât și ce mobilier au executat, care considerăm că reprezintă o exagerare.
Ce vreau să remarc însă este faptul că, în ciuda tuturor acestor probleme care au zguduit de-a dreptul industria noastră, producătorii de mobilă nu doar că au supraviețuit, dar reușesc să își aducă major contribuția la echilibrarea balanței comerciale a României. Fie că au cumpărat materie primă din afara țării, fie că și-au redus costurile sau că și-au limitat investițiile în tehnologie deși nevoie este, creșterea la producția industrială de mobilă este de 7,2% în primele 8 luni, în timp ce la nivelul industriei prelucrătoare este de numai 1,7%. Exportul de mobilă a înregistrat o valoare de 1.438,4 milioane de Euro, cu o creștere de 8% față de aceeași perioadă a anului 2015 și un sold favorabil export-import de 1.056,9 milioane de Euro. Iar asta dovedește că producătorii de mobilă sunt buni manageri și buni români. Le mulțumesc pentru eforturile pe care le fac și îi asigur de considerația și respectul meu. Sper că anul 2017 ne va aduce stabilitate politică și un mediu de afaceri predictibil. La mulți ani!”