Industria Mobilei Târguri și expoziţii

Industria mobilei, ramură economică strategică a României

La conferința Industria mobilei, ramură economică strategică a României, organizată la data de 19 septembrie, în deschiderea BIFE-SIM 2024, alături de președintele APMR, Dumitru Blaga, pe scena de la Romexpo au urcat Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, secretarul general al CCIR Ovidiu Silaghi și Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Concordia. Reprezentanții mediului de afaceri, prezenți la eveniment, au cerut la unison Guvernului României atenție pentru industria mobilei, sector economic de importanță strategică.

Cifrele care trebuie să îngrijoreze statul român

În anul 2016 am avut cea mai mare contribuție la balanța comercială a țării, de 1,57 miliarde de euro. Anul trecut am scăzut la 1,23 de miliarde de euro, adică cu 27,8%. Valoarea producției industriale a scăzut cu 35% în 2023, față de 2016. Iar numărul de salariați din industria mobilei a scăzut cu 19% în 2023, față de 2016. Cauzele care au dus la declinul industriei de mobilă sunt creșterea exagerată a prețului la masa lemnoasă și lipsa materiei prime de calitate, creșterea prețurilor la carburanți și energie, dar și creșterea costurilor cu forța de muncă.

„Din 2016, reclamăm creșterea continuă, nejustificată a prețului la materia primă, respectiv la lemnul exploatat de Romsilva, dar și faptul că acesta este vândut nesortat pe clase de calitate, ceea ce ne aduce mari pierderi. În 2022, am ieșit public și am sesizat autoritățile că, pe lângă prețul lemnului, a crescut alarmant costul cu energia,  ceea ce ne-a scăzut drastic competitivitatea pe piețele internaționale. Majorarea salariului minim, care doar în iulie 2024 a crescut cu peste 23% față de aceeași perioadă a anului trecut, s-a soldat cu creșterea corespunzătoare și a celorlalte salarii și ne-a adus costuri foarte mari cu forța de muncă. În ultimii ani, s-a înregistrat o scădere accentuată a profitabilității unor firme, care a condus la intrarea acestora în dificultate financiară și chiar la încetarea activității. Dacă nu aducem valută în țară, statul român pierde. Dacă nu producem și nu plătim salarii, statul român pierde. Haideți mai bine să găsim împreună soluții pentru susținerea unui sector care face cinste țării noastre prin declararea industriei de mobilă ramură economică strategică a României”, a explicat Dumitru Blaga, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România – APMR, în deschiderea BIFE-SIM 2024.

„Industria mobilei este una strategică, pentru că aduce valoare.”

„Crizele succesive au pus la încercare antreprenorii români, în special pierderea piețelor din Est și a materiei prime din Ucraina. Ați reușit prin design, prin valoare adăugată produsului românesc. Și aici cred că este secretul industriei, faptul că ați știut să vă transformați, să găsiți idei noi care să individualizeze produsele românești pe o piață care este foarte competitivă, a industriei de mobilă, în general. Din punctul meu de vedere, industria mobilei este una strategică, pentru că aduce valoare. Această industrie trebuie sprijinită prin Programul de Promovare a Exporturilor pentru că fără participare la târguri și expoziții internaționale nu se poate dezvolta”, a declarat Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea.

„Consider că Romsilva înțelege că trebuie să fie un partener al industriei, dincolo de această tentație de a vinde cât mai scump.”

„În ceea ce mă privește, în calitate de ministru al Mediului, consider că Romsilva înțelege că trebuie să fie un partener al industriei, dincolo de această tentație de a vinde cât mai scump. S-ar putea ca statul român să aibă mai mult de pierdut pe orizontală, chiar dacă se bucură, în primă fază, că pune pe piață masă lemnoasă mai scumpă. De asemenea, vom căuta soluții cu colegii de la Administrația Fondului de Mediu, poate și cu Ministerul Energiei, pentru că eu cred că putem găsi o modalitate de a finanța producția în cogenerare a energiei electrice şi termice, folosind resturi din industria de mobilier. Ministerul Mediului rămâne, în continuare, un partener serios de dialog și sper să reușim în acest mandat să trecem Codul Silvic prin Parlament, unde există prevederi, care să protejeze industria în ceea ce privește dreptul la preemțiune pentru masa lemnoasă valoroasă și multe alte aspecte ce pot fi clarificate în acest sens” a completat și ministrul Mediului, Mircea Fechet, în fața producătorilor și distribuitorilor prezenți la conferință.

„Lemnul ar trebui să plece din România sub următoarele forme: pat, scaun, masă, dulap, case de lemn, dar – având în vedere cine este cel mai mare exportator de buștean și de cherestea din România – eu zic să vă rugați la Doamne, Doamne, că poate se mai reduce prețul”, a afirmat secretarul general al CCIR Ovidiu Silaghi, chiar în cadrul conferinței.

 

„Industria mobilei are nevoie de un pic de atenție de la politicieni și mai puțină birocrație.”

„Industria mobilei din România are nevoie de acces la materie primă de calitate, finanțare competitivă și energie mai ieftină inclusiv prin proiecte de co-generare sau producție proprie. Are nevoie de un pic de atenție de la politicieni și mai puțină birocrație. În rest are oameni care știu ce au de făcut ca să țină România pe harta globală a mobilei și care pot produce cu valoare adăugată mai mare”, a adăugat Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

„Industria românească are nevoie de susținere, printr-o politică industrială adecvată și fidelizarea clienților români!”

Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European, a fost invitatul nostru special duminică, 22 septembrie. Maria Grapini a precizat că va pleda pentru reindustrializarea Uniunii Europene.

„Felicit din toată inima producătorii români și APMR și îndemn românii să cumpere produse românești. Industria românească are nevoie de susținere, printr-o politică industrială adecvată și fidelizarea clienților români. Am discutat cu Asociația Producătorilor de Mobilă din România și sunt probleme care trebuie rezolvate urgent: votarea, în acest an, a Codului silvic, strategia energetică pentru 2025 (când nu va mai funcționa plafonarea prețului), stabilirea priorităților în acordarea fondurilor, care trebuie să fie acordate mai întâi producătorilor, și ierarhizarea taxelor vamale din țări terțe – mai mari, la importul produsului finit, si mai mici, la importul de completare (de exemplu, accesorii metalice care nu se produc în Romania). Voi solicita, Guvernului României, Strategia Sectorială Industrială, pentru a putea să o promovez în cadrul comisiilor din Parlamentul European”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini, la finalul vizitei de la BIFE-SIM 2024.

Citește și BIFE-SIM 2024, o ediție de excepție

 

 

Despre autor

APMR

Adaugă un comentariu