Târguri și expoziţii

Perspective de creștere a exportului românesc de mobilă după participarea la MEBEL MOSCOVA 2019

15 producători de mobilă din România au expus la cea de a 31-a ediție a celei mai importante expoziții de mobilă și design din Federația Rusă, MEBEL, desfășurată la Moscova, în perioada 18 – 22 noiembrie 2019.

AMIK WOODEN TOYS, AXM PROD 93, ECOSILVA PROD COM SERV, HORA, MOBEX , PURE HOME COLLECTIONS, RESETAR M,  REGALLIS  INTERIORS, SIMEX DESIGN, SOPHIA 2004, SARMEXIN, FAMEX, CNC PLASMA FENCE, CARO JIBOU, MOZAIC VITRALII au prezentat, în standul național al României, mobilier pentru locuințe executat în stil clasic și de artă, mobilier contemporan din lemn masiv, mobilier tapițat, instrumente muzicale din lemn, mic mobilier, decorațiuni din textile, tablouri din mozaic artistic și vitralii, mobilier din fier forjat. Firmele românești care au expus în standul național au pus accent pe designul și calitatea  produselor prezentate vizitatorilor, prin folosirea de materie primă de calitate, materiale ecologice, finisaje inovative, o varietate de stiluri și produse cu valoare adăugată mare, ceea ce a atras un număr important de persoane real interesate de colaborări cu producătorii români. Mobila stil clasic și de artă prezentată de companiile producătoare care au mai exportat în trecut în Federația Rusă a fost în continuare apreciată de parteneri și de cumpărători. Dar și produsele expuse de cele 8 firme aflate la prima participare la MEBEL au trezit interesul celor prezenți la târg.

Peste 800 de companii și-au arătat interesul pentru produsele românești de mobilier. 632 dintre acestea au vizitat pentru prima dată standurile producătorilor români. Cei mai mulți vizitatori au fost din Rusia, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaijan,  Armenia, Belarus, Ukraina, Daghestan, Cecenia, Tadjikistan, China, Franța. Conform declarațiilor reprezentanților firmelor participante la MEBEL, valoarea estimată a contractelor ce ar putea fi încheiate în urma contactelor avute de firmele românești la târgul de la Moscova este 3.283.500 euro.

Firmele românești au expus sub brandul sectorial „Style, Comfort, Durability – Romanian Furniture”, promovându-și totodată și brand-urile proprii. Cele mai multe dintre produsele de mobilier expuse sunt realizate din lemn masiv, cu intarsii și sculpturi, sau lemn masiv în combinație cu alte materiale: metal, sticlă și tapițerii.

Facem precizarea că reluarea prezenței României cu pavilion național la MEBEL 2018, după o absență de 4 ani, s-a simțit imediat în cifrele înregistrate la export. În primele 7 luni ale anului 2019, exportul românesc de mobilă în Federația Rusă a înregistrat o creștere cu 42% față de perioada similară din anul anterior. Mai mult, administratorul uneia din firmele românești, care a participat pentru prima dată la expoziția de la Moscova din 2018, respectiv CAREL WOODWORKS, înțelegând posibilitățile de vânzare a mobilei românești bazate pe cererea de pe piața rusă, a deschis anul acesta un magazin de desfacere în Moscova, invitând și alți producători români să se alăture acestei inițiative.

Se dovedește din nou că mobila românească este apreciată la nivel internațional și solicitată pe piața externă, iar prezența României cu stand național la MEBEL Moscova 2020 este imperios necesară, pentru ca firmele românești să-și păstreze locul cucerit pe piața mondială, să întărească legăturile comerciale cu colaboratorii existenți sau proaspăt contactați și să aibă posibilitatea de a găsi noi clienți.

Cu sprijinul Ambasadei României la Moscova și al ministrului consilier Dumitru Cheregi, în standul SIMEX Design din cadrul expoziției, a avut loc o întâlnire a celor 15 companii românești cu reprezentanții Băncii Internaționale de Cooperare Economică (bancă în care România este acționar), care au prezentat posibile oportunități de finanțare pentru operațiunile de export, respectiv pentru eventuale proiecte proprii de dezvoltare sau de deschidere a unor spații de expunere și comercializare a mobilei românești, în Federația Rusă.

Participarea companiilor românești de mobilă la târgul internațional din Rusia a fost posibilă datorită Asociației Producătorilor de Mobilă din România și Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și s-a realizat cu sprijin de la bugetul de stat, prin Programul național de promovare a exporturilor.

Despre MEBEL Moscova, 2019

Peste 42.250 de persoane au participat la cea de-a 31-a ediție a MEBEL, expoziție care s-a desfășurat pe o suprafață de 75.000 mp. Timp de 5 zile, 838 de firme, din 28 de țări, și-au prezentat produsele la cel mai important târg de mobilă din Federația Rusă, unde se stabilesc principalele contacte cu parteneri din domeniul mobilei din întreaga federație, precum și din țările CSI. Aici se pot observa tendințele în domeniul mobilei pe această piață imensă, firmele participante având ocazia să se orienteze asupra cerințelor pentru perioada următoare atât în ceea ce privește designul, cât și în privința materialelor și tehnologiilor folosite.

Diploma de Onoare pentru cea mai bună calitate și tradiție în afaceri pe piața rusă pentru brandul SIMEX

DUMITRU BLAGA, vicepreședinte APMR, manager general SIMEX: „Este singura expoziție din această zonă, la care ne putem prezenta produsele cu succes, unde sintagma „FABRICAT ÎN ROMÂNIA” reprezintă o carte de vizită serioasă care garantează calitatea. Brandul internațional SIMEX a fost și premiat de organizatorul MEBEL, în acest an, cu Diploma de Onoare pentru cea mai bună calitate și tradiție în afaceri pe piața rusă. Diploma ne-a fost acordată în timpul expoziției. Ținem foarte mult la participarea cu stand național la MEBEL Moscova, pentru că avem clienți aici, iar publicul din Federația Rusă apreciază mobila de calitate produsă în România. Sunt mândru de România și încântat că am participat la acest târg de importanță strategică în relațiile comerciale cu Rusia.”

DANIEL EGRI, vicepreședinte APMR, director general MOBEX: „Târgul de anul acesta  a fost mult mai productiv, poziționarea pavilionului României a fost mult mai bună, raportat la alte ediții. Standul a fost pregătit corespunzător și la timp. Comercianții din regiuni au lipsit, în schimb a fost un aflux mai intens de vizitatori din fostele țări CSI. Din partea vizitatorilor, am constatat un interes mai mare pentru mobilierul econom.”

ILEANA BLIDAR, director economic SARMEXIN: „Am participat la târgul MEBEL de la Moscova, după o absență de 6 ani. Am fost bine primiți de vechii colaboratori, dar avem și contacte noi. În ianuarie mergem la expoziția Imm Cologne, din Germania. Vrem să promovăm mobila românească de foarte bună calitate, să creștem exportul pentru firma noastră și să aducem plus valoare produsului românesc.”

 

MIHAI RESETAR, administrator RESETAR M: „Am fost plăcut surprins de organizarea evenimentului, atât de partea rusă, cât și de partea română, prin APMR. În cadrul evenimentului am întâlnit și am purtat discuții despre posibilitatea livrării de mobilier în Federația Rusă și țări precum Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan, Georgia si Armenia. Avem speranța unei benefice colaborări cu cei 45 de potențiali parteneri, pe care i-am întâlnit la această expoziție.”

MARINA CHILINCIUC, manager vânzări REGALLIS: „Ca și anul trecut, organizarea a fost la un nivel ridicat. Am avut foarte mulți vizitatori, am purtat discuții cu partenerii actuali, dar și cu alți potențiali clienți.  Noi am simțit lipsa participării la acest târg. După ediția de anul trecut, la care am fost prezenți, vânzările ne-au crescut. Dorim păstrarea acestui târg pe lista celor finanțate de la bugetul de stat, pentru că este unul cu tradiție, benefic relațiilor comerciale.”

RĂZVAN HODEA, director marketing MOZAIC VITRALII: „Participăm la această expoziție de 3 ani consecutiv. În 2017 am venit aici cu finanțare proprie. Consider că este cea mai importantă acțiune anuală de promovare a produselor noastre pe piața Federației Ruse.
La această ediție, numărul de vizitatori și discuțiile avute cu posibili viitori parteneri au fost într-o ușoară scădere comparativ cu edițiile precedente, însă sperăm ca, prin organizarea foarte bună de care am beneficiat la ediția de anul acesta cât și prin eforturile asociației de a susține participarea constantă la astfel de evenimente să compensăm aceste fluctuații generate în principal de factori macroeconomici.”

 

MARIUS HARPA, manager marketing HORA: „Considerăm participarea noastră la MEBEL un succes, pentru că ne-am îndeplinit obiectivele stabilite. Chiar dacă târgul nu a fost exact pe targetul nostru, și anume instrumente muzicale, obiectivul a fost să ne facem cunoscută marca și produsele pe piața Rusiei. Consider că am reușit, pentru că am avut foarte mulți vizitatori în stand, e drept majoritatea persoane private interesate în cumpărarea unui instrument. Au fost însă și câteva firme care vând mobilă, care și-au exprimat intenția de a vinde și instrumente muzicale. De asemenea, a fost un bun prilej de a cunoaște firmele românești care au expus la târg, unele dintre acestea având colaboratori în Rusia sau chiar filiale deschise aici. Aceste firme s-au arătat interesate de o colaborare cu noi în vederea distribuirii instrumentelor noastre pe piața Rusiei.”

  

PIERRE BRUYERE, administrator FAMEX PROD: „Ne bucurăm că am fost prezenți la MEBEL Moscova. Este pentru prima dată când participăm la o expoziție în Rusia. Avem deja colaborări ferme cu noi clienți, arhitecți și designeri de interior, pentru mobilare de hoteluri și restaurante.”

 

MICHELE MOGNOL, director general ECOSILVA PROD COM SERV: „Compania noastră se află la prima participare la expoziția MEBEL.  Totul a fost bine organizat începând cu transportul produselor, amenajarea standurilor, suportul oferit înainte și în timpul expoziției.  Considerăm că participarea companiei noastre la acest târg este de bun augur, iar piesele noastre de mobilier au stârnit interesul vizitatorilor.”

 

GIOVANNI CUTOLO, plant general manager CARO INTERIORS: „Deși pentru prima dată la Moscova, avem sentimentul că vom începe colaborări cu magazine locale de vânzare cu amănuntul. Produsele noastre au fost apreciate. În cele 5 zile de expoziție, 65 dintre firmele cu care am intrat în contact s-au arătat interesate să lucreze cu noi. Vrem să revenim aici în 2020, să păstrăm legătura cu clienții noștri, să creștem exportul pe piața Rusiei.”

VLAD TOADER, chief operating officer AXM PROD ’93: „Firma noastră este la prima participare la acest târg. Interesul manifestat de către potențialii clienți a fost impresionant și așteptăm cu nerăbdare să participăm și anul viitor.”

AMIK ZOLTAN, administrator AMIK WOODEN TOYS: „Evenimentul a fost de mare succes pentru compania noastră, având în vedere numărul mare de vizitatori dintre care mulți cu interese concrete. Produsele noastre sunt foarte apreciate pentru că sunt din lemn masiv de fag, prelucrate cu lacuri și vopsele pe bază de apă. La acest târg am fost contactați de firme specializate în echiparea cu mobilă a grădinițelor și școlilor, dar și de magazine de mobilă și jucării.  Ne dorim tare mult să putem participa și la ediția din 2020.”

Articol realizat cu informații de la Gabriela Neculae, reprezentant APMR la MEBEL Moscova

 

 

 

 

 

Despre autor

APMR

Adaugă un comentariu