Referitor la declarația activistului Gabriel Păun (Agent Green) din ziarul Adevărul din 14 noiembrie 2019 : „Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile și se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect“.
De peste 27 de ani, Asociația Producătorilor de Mobilă din România este parte activă în reglementarea actului legislativ, insistând la autoritățile statului (Președinție, Parlament, Guvern, Consiliul Concurenței) pentru gestionarea durabilă a pădurilor, valorificarea superioară a masei lemnoase și prelucrarea locală conform principiilor Codului Silvic, pentru vânzarea masei lemnoase de către RNP ROMSILVA sub formă de lemn fasonat și sortat pe clase de calitate, care asigură pe de o parte valorificarea superioară a lemnului în funcție de destinație, precum și evitarea furtului din pădure, întrucât vânzarea din depozite impune măsurarea corectă a lemnului. Mai mult decât atât, din cauza prețurilor foarte mari practicate în România pentru vânzarea materiilor prime lemnoase și pentru a rămâne competitivi pe piața externă, producătorii români de mobilă apelează la importuri pentru a-și asigura necesarul de lemn. Din acest motiv, importul de cherestea în anul 2018 a crescut cu 30,6% ajungând la o cifră de 123,6 milioane de euro. Conform statisticii vamale prețul mediu la importul de cherestea este mai mic cu 22.6% decât prețul mediu la exportul României de cherestea.
Vă informăm că industria mobilei din România aduce, an de an, un aport pozitiv substanțial la balanța comercială de export-import a României de peste 1,5 miliarde de euro, având un raport valoare adăugată brută/producție de 55%, după sectorul IT, care are 57%, potrivit studiului elaborat de Ziarul Financiar împreună cu PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni), în anul 2017. (vedeți graficele atașate)
Producția de mobilă este de 2,5 miliarde de euro pe an și este orientată cu precădere la export, 86% din ceea ce se produce se comercializează peste hotare. În ceea ce privește exportul, industria românească de mobilier se află pe locul 11 în lume și pe locul 5 în Uniunea Europeană. Principalele țări destinatare ale exportului românesc de mobilă sunt (în această ordine): Germania, Franța, Italia, Slovacia, Cehia, Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Polonia, Suedia, Austria, Ungaria, SUA, Elveția, Federația Rusă, etc.
România exportă mobilier de calitate care se adresează populației din toată lumea, cu venituri peste medie, ceea ce rezultă și din statistica vamală privind prețurile la exportul și importul de mobilă din/în România.
Evoluția prețului la exportul și importul de mobilă în perioada 2016-2018
După cum observați, exportăm mobilă de calitate mai bună, decât cea pe care o importăm, tendința fiind de creștere accentuată a valorii produselor noastre care pleacă spre comercializare în alte țări. Cifrele arată că a crescut diferența între prețul de export și cel de import de la 15,5% în 2016 la 28,4% în 2018, adică aproape s-a dublat.
Pentru a ne menține locul câștigat pe piața externă și a cuceri noi parteneri, producătorii români de mobilă participă la cele mai prestigioase manifestări expoziționale din lume: Salone del Moblile.Milano, KIFF Kiev, IMM Cologne, Maison&Objet Paris, ICFF New York, MEBEL Moscova, IFFS Singapore, INDEX Dubai, unde companiile noastre sunt premiate pentru designul și calitatea produselor. De exemplu, compania SIMEX a primit Diploma de Excelență pentru cea mai bună prezentare de mobilă la KIFF Kiev în anul 2017, MATERIA a câștigat premiul pentru cel mai bun produs la Târgul Internațional de Mobilă Singapore – IFFS 2019, iar brandul românesc MINDTHEGAP a primit „Best in the ICFF SHOW FOR ART” din partea Asociației Internaționale de Amenajări Interioare și Design – IFDA, la ICFF New York 2019.
Pentru a face față concurenței externe și pentru ca produsele românești de mobilă să țină pasul cu tendințele internaționale, din 2002 organizăm, în fiecare an, Concursul Național de Design de Mobilier. Proiectul aduce beneficii mari industriei noastre, pentru că încurajează tinerele talente, creativitatea, facilitează mediul de întâlnire dintre design, arhitectură și producție.
Aurica Sereny, președinte APMR: „Având în vedere eforturile pe care APMR și companiile membre le fac pentru dezvoltarea industriei românești și a exportului de mobilier, Asociația Producătorilor de Mobilă din România își rezervă dreptul de a acționa în instanță orice încercare de defăimare a acestui sector, indiferent că vine din partea reprezentanților unor ONG-uri sau a unor jurnaliști care nu se informează din mai multe surse, așa cum cere deontologia.”
Despre APMR
Asociația Producătorilor de Mobilă din România are o largă reprezentativitate la nivel de ramură, cu peste 400 de societăți comerciale membre, având mai mult de 37.500 de salariați și realizează cca 60% din producția de mobilă din România, din care 65% se exportă. Industria mobilei are un aport net valutar de peste 1,5 miliarde euro/an în balanța comercială a țării.
Vă invităm să ne descoperiți pe industriamobilei.ro și pe revistamobila,ro, iar pe acest link https://we.tl/t-rXaK6AGMNR găsiți câteva fotografii cu produse de mobilier realizate de companiile românești.