Târguri și expoziţii

România la Târgul Internațional de Mobilă de la Singapore – IFFS 2019

Înființat în urma cu peste 30 de ani, Târgul Internațional de Mobilă de la Singapore (IFFS) s-a consolidat în timp în conștiința specialiștilor drept cea mai importantă manifestare expozițională în domeniul mobilei, decorațiunilor interioare și accesoriilor din Asia de Sud-Est.

IFFS constituie o poartă de intrare a produselor de mobilier străine pe continentul asiatic, în special datorită cerințelor ridicate referitoare la calitatea produselor pe care piața singaporeză le impune mărfurilor care ajung aici. Manifestarea expozițională este dedicată contractărilor la nivel internațional pentru segmente ale pieței variind de la mediu și mediu-înalt și până la segmentul cel mai de sus al pieței (mobilier scump și chiar foarte scump). Datorită specificului expoziției, dar și al piețelor asiatice care își pot permite produsele de mobilier ce se pot contracta aici, contractările se referă în special la produse de serie medie și mică, mergând până la executarea de mobilier la comandă și produse pentru proiecte speciale. De reținut ar fi însă faptul că aceasta nu este o regulă absolută – tipul de contractare depinde totuși în mare măsură și de tipul mobilierului solicitat.

La ediția din acest an au participat peste 200 de firme și organizații din Asia și Europa, firmele asiatice fiind preponderente. Târgul a fost organizat în 6 hale. Centrul Expozițional Marina Bay Sands este situat în inima districtului central de afaceri din Singapore.

Târgul IFFS s-a desfășurat concomitent cu ASEAN Furniture Show, diferențierea dintre cele două expoziții fiind însă mai mult de ordin conceptual, în ideea că IFFS găzduiește și țări din afara ASEAN, și cu NOOK Asia, manifestarea expozițională dedicată decorațiunilor interioare și accesoriilor pentru locuință și birouri. Expozițiile anuale și de acum tradiționale (IFFS, spre exemplu, a ajuns la cea de-a 39-a ediție, iar ASEAN Furniture Show la a 36-a) au fost acompaniate de o serie de evenimente colaterale dedicate designului de mobilier și decorațiuni interioare sau rolului designului în noile spații urbane.

Cele trei manifestări expoziționale principale au atras un număr mare de vizitatori profesioniști, organizatorii IFFS 2019 estimând la 14.000 numărul acestora, sosiți la Singapore de pe 5 continente: Asia, America de Nord, Australia, Europa și Africa. Cele patru zile ale evenimentului se suprapun în mare parte în mod tradițional cu zilele de desfășurare ale Târgului Internațional de Mobilă al Malaeziei MIFF, pentru a da posibilitatea vizitatorilor străini să întreprindă un circuit în țările ASEAN, în ideea de a putea să acopere toate segmentele de piață: de la mobilierul ieftin, prezentat în special la MIFF, în baza abundenței resurselor lemnoase ale acestei țări și a forței de muncă ieftine, și până la mobilierul foarte scump, prezentat cel mai adesea la Singapore.

ROMÂNIA A PARTICIPAT ÎN PREMIERĂ CU STAND NAȚIONAL LA TÂRGUL INTERNAȚIONAL DE MOBILĂ DE LA SINGAPORE – IFFS

9 firme românești producătoare de mobilier și decorațiuni interioare au participat pentru prima dată la IFFS Singapore 2019 cu finanțare de la bugetul de stat, în cadrul unui stand național situat în halele A-C (parter) ale Centrului expozițional Marina Bay Sands. Aceasta a fost prima prezență de anvergură a industriei românești de mobilier pe continentul asiatic sub pavilion național.

Pavilionul României a fost amenajat într-un spațiu adecvat, de 355 mp, într-o organizare compactă care i-a adus un plus de vizibilitate industriei noastre pe o piață nouă. Întreaga suprafață a fost finanțată de la bugetul statului, participarea românească fiind posibilă în totalitate grație organizării cu sprijin de la bugetul statului, în cadrul Programului de Promovare a Exporturilor coordonat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în condițiile impuse de HG 296/2007. Prezența românească la IFFS a atras atenția printr-o insulă vizibilă, semnalizată cu bannere mari dispuse deasupra standului, frumos amenajată, împărțită în 9 standuri individuale înalte și cu aspect modern, cu elemente decorative naționale, marcă de individualitate culturală și unitate.

Firmele românești participante au fost: CAREL WOODWORKS, CREATIVE CONCEPT, ECOMATRIX, GLOBAL ART PRODUCTION, GRAPHTEC DESIGN, MAER EXPORT-IMPORT, MATERIA STUDIO, QUADRA INVEST, SIMEX. Constructor al standului național al României a fost firma GODMOTHER.

Produsele prezentate de firmele românești s-au înscris în următoarele grupe și tipologii: mese și scaune din lemn masiv și combinații de lemn masiv cu metal finisat antichizat, metalul asigurând îndeobște structurile de rezistență (picioare, schelet) sau fiind prezent în elemente cu rol estetic (încastrări contrastante de tip „filon”), rafturi și etajere, mobilier tapițat cu textile și piele naturală, mobilier rustic antichizat, mobilă din lemn masiv din stejar, fag și rășinoase, programe de sufragerii rustice, moderne și în stil clasic, precum și cabinete de lucru în stil clasic, mobilier de baie și suprafețe / panouri decorative din pietre semiprețioase pentru mobilier și amenajări interioare, mobilier metalic de bar și de prezentare/etalare de produse pentru spații comerciale sofisticate, mobilier pentru camere de zi și mic mobilier (măsuțe de cafea, scaune din lemn fără spătar, console, vitrine și alte piese individuale cu design special), produse de design interior din categoria tapet, textile, abajururi, decorațiuni interioare.

În majoritatea covârșitoare a cazurilor, producătorii români au prezentat produse foarte noi de mobilier (multe prototipuri), în ton cu trendurile vest-europene, după care se orientează frecvent toate celelalte piețe de pe glob. S-a promovat, de asemenea, tânărul design românesc de produs, prin prezentarea creațiilor unor designeri români în domeniul mobilei și a altor obiecte de design interior, originale, ingenioase, cu accent pe aspectele care oferă plus-valoare, referitoare la ecologie, prin folosirea de materiale naturale durabile, prelucrarea superioară a lemnului masiv și calități estetice capabile să îmbunătățească calitatea vieții prin crearea de spații potrivite relaxării și eliberării de stresul cotidian.

Ca recunoaștere a efortului creativ depus de companiile românești, societățile comerciale Creative Concept, Materia Studio și Quadra Invest au primit vizita jurnaliștilor de la revista Panels & Furniture Asia, care au realizat interviuri cu reprezentanții acestor firme, iar firmei Materia Studio SRL i s-a decernat Best Exhibit Award (Premiul pentru cel mai bun exponat) la secțiunea mobilier pentru dormitoare (pentru un dulap din lemn masiv cu design special, prezentat la târg).

Firmele românești au avut un binemeritat succes, fiind vizitate de circa 750 de reprezentanți ai unor firme de comerț de mobilier și design interior provenind din: America Nord și de Sud (SUA, Canada, Chile), Asia (China, Coreea de Sud, Dubai, Filipine, Hong Kong, India, Indonezia, Japonia, Liban, Malaezia, Singapore, Thailanda, Vietnam), Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă, Europa – statele UE (Cipru, Belgia, Franța, Grecia, Marea Britanie), Elveția și Rusia.

Doar circa 5% dintre vizitatori au reprezentat firme care au mai derulat afaceri în trecut cu producătorii sau designerii români prezenți la IFFS 2019, restul de 95% fiind potențiali noi clienți ai industriei mobilei din România. Produsele solicitate au fost din categoriile: mese, tapet, textile cu design original, mic mobilier, tablouri, abajururi, scaune tapițate cu piele naturală, mobilă corp și rafturi cu design avangardist, mobilă corp cu design modern, mobilier tapițat. Circa 10 clienți și-au manifestat dorința de a vizita fabricile de mobilier din România.

Deși, mulțumită eforturilor diplomatice românești, precum și celor de la nivel de UE, nu există impedimente în calea exportului de mobilier către aceasta piață, producătorii care vor dori să exporte aici vor trebui să găsească soluții cât mai avantajoase pentru a face față provocării ridicate de necesitatea echilibrării duratei de transport cu costul transportului.

Standul național a beneficiat pe parcursul desfășurării IFFS 2019 de vizita reprezentanților unei numeroase delegații de achizitori – cumpărători și profesioniști din domeniu, din mai multe țări asiatice. Organizatorii oficiali ai târgului IFFS le-au oferit acestora un tur oficial ghidat, bine mediatizat, pentru a-i ajuta să ia mai rapid contact cu noutățile din târg și a facilita, în general, contactele între noii veniți în calitate de expozanți și profesioniștii din comerțul cu mobilă și amenajări interioare, care se bazează pe experiența IFFS pentru a putea oferi, la rândul lor, propriilor clienți cele mai noi produse de pe piață. Este vorba de o colaborare extrem de strânsă între organizatorii târgului IFFS și clienții lor, expozanți, care are drept miza creșterea credibilității târgului în rândul mediului de afaceri prin crearea unor contexte de tip win-win (reciproc avantajoase) pentru toți cei ce le trec pragul. Se produce astfel consolidarea poziției târgului concomitent în piața în mod direct și consolidarea imaginii acestuia în mod indirect prin acțiune concertată în avalul lanțului valoric.

Pe parcursul celor 4 zile de desfășurare a expoziției din Singapore, ca și în perioada de pregătire a standului, companiile din pavilionul românesc au beneficiat de prezența Ceciliei Deaconescu, ministru consilier la Ambasada României la Singapore, Biroul de Promovare Comercial-Economică – BPCE Singapore. Domnia sa a oferit atât reprezentanților firmelor, cât și reprezentantului patronatului informații valoroase despre mediul de afaceri singaporez și cutume comune, reciproc respectate de mediul de afaceri și de societățile asiatice dezvoltate, în general, care au preluat și asimilat în practica lor, inițial în context istoric și, ulterior, printr-o atitudine responsabilă față de viitorul propriei națiuni, aspectele cele mai bune profesional ale influențelor Europei Occidentale în modul de colaborare și relațiile ce se stabilesc în mediul de afaceri și în societate.

În cea de-a treia zi de desfășurare a târgului, s-a desfășurat seminarul de matchmaking organizat de Consiliul Industriilor de Mobilă din Singapore (SFIC) și Federația Producătorilor din Singapore (SMF) împreună cu Ambasada României la Singapore. Seminarul a fost onorat de prezența E. S. Florin Marius Tacu, Ambasadorul României în Republica Singapore.

Participarea Ambasadorului României la Singapore a fost precedată de un tur al pavilionului național la IFFS 2019, prilej de a aprecia atât valoarea reprezentării sectorului mobilei la eveniment, cât și de discuții cu reprezentanții firmelor prezente cu privire la dificultățile întâmpinate cu ocazia acestei participări. Cu același prilej E.S. Florin Tacu a reiterat întregul sprijin al Ambasadei și al BPCE Singapore, în limitele competențelor proprii ale fiecărei instituții, pentru promovarea cooperării mediului românesc de afaceri cu cel singaporez.

Articol realizat de Andreea Paraschiv, delegat APMR la IFFS

 

 

 

 

 

 

Despre autor

APMR

Adaugă un comentariu