PREMIUL I
Niculescu Robert cu produsul Springtime Collection (Absolvent al Universității Transilvania Brașov, Facultatea Ingineria Lemnului, Eco-Design de Mobilier)
PREMIUL II
Enache Adrian Ștefan & Giuglea Andra cu produsul Măsuță cafea “Peel ” (Absolvenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectura)
PREMIUL III
Vulea Victoria Valentina cu produs Ollie’s gate (Absolventă a Universității de Artă și Design Cluj Napoca, Facultatea de Arte Decorative și Design)
MENȚIUNI
Guriță Alexandra cu produsul Masă auxiliară “Fusion” (studentă anul 2 la Universitatea de Științe Aplicate Haga, Olanda)
Pănculescu Iulia Carina cu produsul Măsuță multifuncțională “Gliss ” (Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură)
Ursu Vladlen cu produsul AV-1 SMARTDESK (designer industrial la INDUSTRIALCONCEPTART Iași)
DIPLOME PENTRU CREATIVITATE ÎN DESIGNUL DE MOBILIER
Barbu Bogdan Alexandru cu produsul Fotoliu “Destenso” (Absolvent Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură de Interior)
Sichim Răzvan cu produsul Scaun – măsuță “MS” (Absolvent al Universității „G. Enescu” Iași)
Nistorescu Andreea Gabriela cu produsul Măsuță “Traytable ” (Absolventă Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură de Interior)
Demeanic Ion cu produsul Scaun “Vanea” (Student an 3 al Universității „G. Enescu” Iași, Facultate Arte Vizuale și Design, Specializare Design Industrial)
Florea Maria Alexandra Cristina cu produsul Masă “M.E.N.01 ” (Studentă an 3 Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură de Interior)
Ianaciuc-Lăpușan Diana Lucia Maria cu produsul Mobilier modular (Studentă Doctorand an 3 Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca, Facultatea Arte Decorative)
Gegea Andra Veronica cu produsul Măsuță „YOKO” (Studentă an 4 Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură de Interior)
Năstăsoiu Ionuț Eduard cu produsul Birou „EMN-N1” (Absolvent Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură de Interior)
Oana Vlad cu produsul Scaun “Bent ” (Studentă an 4 Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură de Interior)
Toma Anda Georgiana cu produsul Bibliotecă “Coperiș ” (Absolventă Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură de Interior)
Mihiș Anca Maria cu produsul Mobilier multifuncțional (Studentă la Master an I Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea Arte si Design)
Szonda Hanna cu produsul Mobilier baie 013 (Absolventă Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură de Interior)
Pălmaciu Mădălin Iulian cu produsul Fotoliu „Fantezie” (Absolvent al Universității „G. Enescu” Iași, Facultatea Arte Plastice și Design)
Marchetanu Ana & Popovici Cătălina cu produsul „Circle & Double Bench (Absolvente Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» București, Facultatea de Arhitectură de Interior)
VALOARE PREMII CREAȚIE
Premiul I 2.000 de lei
Premiul II 1.500 de lei
Premiul III 1.000 de lei
MENȚIUNI 500 de lei
Premiile, mențiunile și diplomele pentru creativitate în designul de mobilier au fost acordate de Comisia de Jurizare la data de 8 iunie 2017, în urma analizării celor 51 de proiecte depuse în termenul stabilit de Caietul de sarcini, în cadrul etapei CREAȚIE a Concursului Național de Design de Mobilier.
113 designeri, arhitecți și studenți s-au înscris la ediția din acest an a Concursului Național de Design de Mobilier. 66 dintre ei sunt studenți la universități și facultăți de profil, iar 47 sunt profesioniști.
Participarea pe centre universitare este următoarea:
Centrul universitar Brașov, 10 concurenți, dintre care 8 studenți
Centrul universitar București, 56 de concurenți, dintre care 26 studenți
Centrul universitar Cluj Napoca, 7 concurenți, dintre care 4 studenți
Centrul universitar Iași, 21 concurenți, dintre care 15 studenți
Centrul universitar Oradea, 1 concurent (student)
Centrul universitar Timișoara, 10 concurenți, dintre care 8 studenți
Alte locații de formare, 8 concurenți, dintre care 4 studenți
COMISIA DE JURIZARE ETAPA CREAȚIE:
Prof. Dr. Arh. Decan Beatrice Jöger, decan Facultatea de Arhitectură de Interior, Universitatea “Ion Mincu” București
Prof. Dr. ing. Marina Cionca , Universitatea “Transilvania” Brașov, Facultatea Ingineria Lemnului
Ing. Rodica Sfâca, director general RONEX PRODUCȚIE București
Ing. Andrei Trăistaru, director Departament Proiectare – Dezvoltare LEMET, Câmpina;
Arh. Camelia Oriana Rojas, ROMEXPO
Dr. ing. Alin Olărescu, director cercetare Științifică „Eco-design de mobilier, restaurare și certificare în Industria Lemnului, Facultatea de Ingineria Lemnului, Universitatea “Transilvania” Brașov.
Conf. Dr. Arh. Dumitrescu Carmen Ștefania, Facultatea de Arhitectură de Interior, Universitatea “Ion Mincu” București
IMPRESII DESPRE ETAPA CREAȚIE A CELEI DE-A XV-A EDIȚII A CONCURSULUI NAȚIONAL DE DESIGN DE MOBILIER
Prof. Dr. arh. BEATRICE JÖGER, președinte Comisie Jurizare, decan Facultatea de Arhitectură de Interior, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București
„Sunt mai realiste decât în alți ani, în sensul de mult mai realizabile. Încep designerii să nu mai propună doar niște forme, ci să se gândească mult mai mult și la cum pot fi realizate gândurile și creațiile lor. Am selecționat niște finaliști, la un nivel foarte bun, ale căror propuneri merită să fie realizate ca prototipuri pentru târgul din toamnă. Și care sper să aibă succes și în continuare.” (NR: alături de toți cei care s-au înscris la concurs în etapa CREAȚIE)
Ing. RODICA SFÂCA, director general RONEX PRODUCȚIE
„Ne-a încântat foarte mult în această ediție modul cum tinerii au înțeles să îmbine diverse materiale constructive. Pe primul loc evident că e lemnul sau materialele compozite din lemn, plăci și altele. Îmbinate foarte frumos cu elemente metalice, nu neapărat duse către stilul industrial, dar cu elemente tehnice care dădeau posibilitatea acelui obiect să devină versatil, adică să aibă o funcționalitate diferită, să poată fi reglat. Chiar am văzut proiect cu trimiteri spre o carlingă de avion. Am zis lemn, am zis metal, pot să adaug piatră, piatră într-un stil foarte frumos a fost inclusă în acele obiecte. Aș putea spune la fel despre sticlă, fără să fie neapărat în exces cum vedeam în alți ani. Și ceea ce pe mine personal m-a încântat cel mai mult este faptul că au dispărut elementele din plastic. Asta înseamnă că locul acestor materiale artificiale a fost luat de data aceasta de materiale ecologice: lemn, piatră, piele. Rezultatul a fost, aș spune, fermecător.
Ing. ANDREI TRĂISTARU, șef Departament Proiectare LEMET
„Sunt în juriu pentru a treia oară la acest concurs și mi se pare că este din ce în ce mai bun, participarea este din ce în ce mai serioasă. Cu toate că, în continuare, susțin că ar trebui să se simtă mai mult apropierea de industrie. Să fie mult mai practice toate lucrările, mai funcționale, mai apropiate de un produs finit, de un produs pe care îl cere piața.”
Ing. ALIN M. OLĂRESCU, șef lucr. univ. Facultatea de Ingineria Lemnului, Universitatea Transilvania din Brașov
„Ceea ce am văzut astăzi, în cele 51 de proiecte care au fost prezentate, exprimă situația designului de mobilier la momentul actual. Adică faptul că un trend care s-a format acum 4-5 ani, care utilizează lemnul masiv, motivele tradiționale și combinația lor cu modernismul, cu metal, contrastul cromatic, de textură și de forme s-a cam uzitat și acum sunt noi căutări pentru a găsi următorul trend, ceea ce e însă dificil de spus în momentul acesta. Cam în această zonă se situează majoritatea proiectelor prezentate.”
Prof. dr. ing. MARINA CIONCA, Facultatea de Ingineria Lemnului, Universitatea TRANSILVANIA Brașov
„Sunt vreo 3-4 proiecte care m-au impresionat în mod cu totul deosebit. Sunt de o calitate pe măsura timpului pe care îl trăim în designul contemporan. Anticipez câteva prototipuri mult mai ușor de făcut în acest an. Am constatat cu mare bucurie că proiectele nu mai sunt atât de încărcate. Omul se gândește cu o parte din creierul lui de designer la fezabilitate, fără a face rabat de la compoziție și formă. Eu cred că cele mai importante dintre proiecte sunt pe deplin realizabile. Dacă mă uit puțin în conexiune cu rezultatele la Concursul Național de Design de Mobilier văd că, dintre câștigătorii pe care îi știu eu din ultimii 10 ani, cu premii și mențiuni, cel puțin 50% au propriile lor studiouri acum, de design. Deci avem motive să fim optimiști. Știu că producătorii au greutăți. Știu că nu e ușor să asculți de dorințele unui tânăr, care nu e foarte convins că piesa lui de mobilier se poate face în întreprinderea respectivă. Însă sfatul este foarte simplu. Peste tot în lumea care ne înconjoară, când producătorii au ascultat un tânăr designer inovativ, chiar în cazul în care s-a intervenit în tehnologie, atunci au rezultat numai lucruri bune și valoroase și care au devenit repere în industria designului. Deci îi rog să aibă răbdare cu tinerii și să investească în ei.”
AURICA SERENY, președinte APMR
„Din punct de vedere al nivelului de calitate concursul din acest an este mai bun. Multe lucrări bune. De aceea am hotărât, împreună cu Comisia de Jurizare, să fie acordate diplome pentru creativitate în realizarea designului de mobilier la 14 participanți, pentru că au avut medii peste 8. La arhitectură, o notă peste 8 este foarte bună, de aceea am dat aceste diplome. În afara, bineînțeles, a celor trei premii și a celor trei mențiuni. Ne-am bucurat că au câștigat din toate centrele universitare. Premiul I a fost luat de la Universitatea din Brașov, premiul II de la Universitatea din București, Cluj a luat premiul III și mențiuni de peste tot. Dar foarte multe diplome pentru creativitate, deci cu medii foarte bune, au fost de la Universitatea de Arhitectură din București. Din cele 14, au fost 9 care s-au încadrat în aceste premii. Noi am majorat în ultima perioadă premiile, au fost firme care acordă și premii speciale. De fapt, acest concurs asigură legătura dintre producție, design și arhitectură. Sunt foarte mulți absolvenți care, realizând produse care au fost prezentate la edițiile anterioare ale Concursului de Design, au intrat în legătură cu firmele producătoare și acum realizează împreună modele, au contracte de colaborare sau chiar lucrează direct în firmele mari de mobilă.”
Liliana Mihai, coordonator proiect: „Precizăm că toate proiectele propuse la etapa CREAȚIE pot fi executate și prezentate în cadrul standului Concursului Național de Design de Mobilier, la Târgul Internațional de Mobilă BIFE-SIM 2017, care are loc la Romexpo București, în perioada 13–17 septembrie. Fiecare concurent primește un spațiu de expunere a produsului realizat, spațiu care poate fi amenajat în concordanță cu ceea ce se expune și unde autorul poate avea discuții cu publicul. De asemenea, vă reamintim opțiunea prevăzută în Regulamentul Concursului potrivit căreia, în cazul în care ați participat cu proiecte în edițiile anterioare și nu le-ați prezentat la etapa PROTOTIP a acelei ediții, acestea pot fi prezentate în ediția Concursului Național de Design de Mobilier din acest an.”
VALOARE PREMII PROTOTIP
Premiul I 4.000 de lei
Premiul II 3.000 de lei
Premiul III 2.000 de lei
MENȚIUNI 1. 000 de lei
Termen final de predare: 12 septembrie 2017, înainte de deschiderea Târgului Internațional de Mobilă BIFE-SIM la ROMEXPO, unde vor fi și expuse prototipurile care intră în concurs.
Cea de a XV-a ediție a Concursului Național de Design de Mobilier organizat de Asociația Producătorilor de Mobilă din România, în parteneriat cu ROMEXPO, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ION MINCU București (UAUIM) – Facultatea de Arhitectură de Interior, Universitatea TRANSILVANIA Brașov – Facultatea de Ingineria Lemnului, Societatea Designerilor Profesioniști din România (SDPR) și societăți membre APMR s-a lansat la 1 martie 2017. Tema concursului este „Mic mobilier”.
Sponsori principali:
[…] Download Image More @ http://www.industriamobilei.ro […]