Târguri și expoziţii

Se reia Concursul Național de Design de Mobilier

S-a dat startul înscrierilor pentru cea de-a XIX-a ediție a Concursului Național de Design de Mobilier – CNDM, printr-un eveniment online care a avut loc la data de 1 martie 2022. Alături de organizatori au participat membrii Comisiei de Jurizare a CNDM, dar și reprezentanți ai liceelor și universităților de profil, din România, într-un număr atât de mare încât au fost depășite posibilitățile tehnice ale spațiului de conferință rezervat pe zoom, pentru această lansare. Aproape 100 de tineri studenți, arhitecți sau designeri au urmărit lansarea, au ascultat sfaturile profesorilor și producătorilor și au cerut detalii legate de desfășurarea concursului.

Concursul Național de Design de Mobilier – CNDM se va desfășura în două etape, în perioada 1 martie – 25 septembrie 2022

Prima etapă va fi cea de CREAȚIE. Concurenții trebuie să realizeze și să trimită proiectele pieselor de mobilier pe care le propun până la data de 20 mai 2022. Comisia de Jurizare a concursului le va studia și le va evalua, urmând să anunțe câștigătorii. Proiectele depuse și jurizate în prima etapă vor putea fi produse și prezentate Comisiei de Jurizare, dar și publicului, în cea de-a doua etapă a concursului, cea denumită PROTOTIP, pentru care termenul final este 21 septembrie. Creațiile vor fi expuse într-un stand special amenajat la Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii BIFE-SIM, care se va desfășura la ROMEXPO, în perioada 22– 25 septembrie 2022.

Etapa 1: CREAȚIE   – termen final prezentare proiect: 20 mai 2022

  • Premiul I – 2.000 lei
  • Premiul II – 1.500 lei
  • Premiul III – 1.000 lei
  • Premiul special acordat de OAR București – 1.500 lei
  • Mențiuni x 3 – 500 lei

Etapa 2: PROTOTIP – termen final prezentare prototip: 21 septembrie 2022

  • Premiul I – 4.000 lei
  • Premiul II – 3.000 lei
  • Premiul III – 2.000 lei
  • Mențiuni x 3 – 1.000 lei

Aici găsiți CAIETUL DE SARCINI al Concursului Național de Design de Mobilier, TALONUL DE PARTICIPARE PENTRU ELEVI SI STUDENȚI sau TALONUL DE PARTICIPARE PENTRU ABSOLVENȚI.

Termenul final de înscriere este 31 martie 2022.

Sfaturi pentru participanți, de la profesioniștii din domeniu, prezenți la lansarea concursului

„Un sfat pentru tinerii care vor să intre în această competiție este să găsească echilibrul între ceea ce visează, gândesc și formula prin care obiectul de mobilier poate deveni utilizabil. Cred că șansa pe care le-o dați studenților noștri prin acest concurs, dumneavoastră ca și organizatori, dar și colegii și colaboratorii implicați, este extraordinar de importantă”, a spus prof. dr. arh. Oana Diaconescu, decan Facultatea de Arhitectură de Interior, UAUIM București, președintele Comisiei de Jurizare.

„Vreau să le atrag atenția viitorilor participanți la Concursul Național de Design de Mobilier să nu uite că mobilierul este cel mai utilizat produs și creează întotdeauna o stare de bine. Așadar, să creăm obiecte de mobilier destinate omului și îmbunătățirii vieții lui”, a completat conf. univ. dr. ing. Alin Olărescu, decan Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, Universitatea TRANSILVANIA Brașov.

„Un obiect poate deveni un manifest. Trăim niște vremuri excepționale. Ar fi interesant, într-o formă subtilă, ca proiectele pe care le propun participanții să surprindă momentele prin care trecem”, a fost pontul oferit tinerilor de către dr. arh. Emil Ivănescu, președinte Ordinul Arhitecților din România – filiala București.

Președintele OAR București a mai adăugat că este plăcut surprins de menținerea Concursului Național de Design de Mobilier: „Să faci o competiție de design este un lucru meritoriu, mai ales în această perioadă complicată.”

„Simpla participare la concurs este deja un premiu. Este importantă imaginația, trebuie să duceți lucrurile acolo unde vă duce gândul, dar să țineți cont și de faptul că toate aceste proiecte trebuie să poată fi transpuse în realitate din punct de vedere tehnic”, i-a sfătuit pe tineri ing. Rodica Sfâca, director general și proprietar RONEX PRODUCTIE, membru în Consiliul Director APMR și în Comisia de Jurizare a CNDM.

„Mă bucur foarte mult să văd interesul atât de mare pentru concurs. Vă încurajez pe toți să vedeți acest concurs ca pe o provocare, dar mai ales ca pe o oportunitate. Vă rog doar să aveți grijă să faceți ceva frumos, dar și practic. Ăsta cred că este succesul într-un concurs de design: să placă și să fie util”, a spus ing. Andrei Trăistaru, director coordonator Producție LEMET.

Și elevii de liceu sunt interesați de Concursul Național de Design de Mobilier

„Avem tineri care au fost la ediția din 2019 a concursului, alții care participă la olimpiada de specialitate. Preocupări sunt și în rândul tinerilor din licee, trebuie doar să-i încurajăm”, a explicat prof. Vali Șerban, directorul Colegiului Tehnic Forestier Câmpina. „Este pentru prima dată când vom participa, este o provocare pentru noi, sperăm să nu vă dezamăgim”, a spus prof. Gabriela Cehan, de la Liceul Carol I Bicaz.

Ultima ediție a Concursului Național de Design de Mobilier – CNDM a avut loc în primăvara anului 2020, când au fost acordate și premiile etapei CREAȚIE. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, cea de-a doua etapă – PROTOTIP – nu a mai putut fi realizată. Din aceleași motive, organizatorii concursului au decis și anularea ediției din 2021.

„Alături de concurenții ediției din acest an, pentru cea de-a doua etapă a concursului, denumită PROTOTIP, îi invităm și pe participanții etapei CREAȚIE din 2020 să-și realizeze prototipurile proiectelor și să se înscrie în competiție. Produsele vor fi analizate și notate de Comisia de Jurizare a CNDM chiar în timpul Târgului Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii BIFE – SIM, deci vor beneficia atât de o evaluare corectă din partea profesioniștilor, cât și de vizibilitate în rândul publicului participant la expoziție”, spune Aurica Sereny, președinte APMR.

Organizatorul Concursului Național de Design de Mobilier este Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR, în parteneriat cu ROMEXPO, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București – Facultatea de Arhitectură de Interior,  Universitatea „Transilvania” Brașov – Facultatea de Design de Mobilier și Ingineria Lemnului și Ordinul Arhitecților din România (OAR) – Filiala București.

Sponsori principali

EGGER ROMÂNIA

LEMET

CASA RUSU

Sponsori financiari

ARDUDANA, EAST EUROPEAN TRADE, FAMOS, FELDER GRUPPE ECHIPAMENTE, HS BACO PANELS,  LEITZ ROMANIA, LEMN PROD EX COM, NORD ARIN PROD COM, ORDINUL ARHITECTILOR  din ROMÂNIA – filiala București, RONEX PRODUCTIE, SIGSTRAT, TEHNOHOLZ GROUP

Partener media

Revista MOBILA

Mulțumim, susținătorilor acestui eveniment. Îi invităm și pe alți membri ai Asociației Producătorilor de Mobilă din România să se alăture eforturilor noastre de promovare și implicare a tinerilor arhitecți și designeri în crearea de produse noi, care să ne diferențieze pe piețele din țară și din străinătate.

 

 

 

 

Despre autor

APMR

Adaugă un comentariu