Concursuri

Câștigătorii celei de-a XX-a ediții a Concursului Național de Design de Mobilier

Comoda Retro-Revival realizată de Ruxandra Nedelcu este produsul care a cucerit Juriul Concursului Național de Design de Mobilier, în acest an. A câștigat Premiul I, în valoare de 4.000 de lei, precum și Trofeul CNDM 2023. Ruxandra face studii universitare de doctorat la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității Transilvania din Brașov.

Produsul GÂNDITORUL – mic mobilier în stil noptieră s-a clasat al doilea pe podium și a fost premiat cu 3.000 de lei. Acesta a fost realizat de Ionel Ovidiu Ișan, antreprenor din industria mobilei, absolvent al Universității București.

Noptiera TwirlTidy a obținut Premiul III și suma de 2.000 de lei. Ioana Vizitiu, realizatoarea prototipului, este studentă în anul III la Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Design de Produs din cadrul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași.

MENȚIUNE

  • Colecția Unity realizată de Alin Olariu, arhitect/designer de interior, absolvent al Facultății GM Cantacuzino din cadrul Universității Gheorghe Asachi din Iași
  • Scaunul ECOSEAT, realizat de Ion-Laurențiu Safta, master an I la Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității Transilvania din Brașov
  • Produsul LIA TABLIA, realizat de Constantin Militaru, profesionist, absolvent al Școlii de Arte și al Facultății de Utilaj Tehnologic din București

Concurenții care au primit mențiune, în cadrul Concursului Național de Design de Mobilier 2023, au câștigat câte 1.000 de lei. De asemenea, compania TMSYS ROM le-a oferit premianților și concurenților care au obținut mențiuni câte o licență KD 20 (platforma de proiectare mobilier și design interior), care va fi activă timp de un an.

Vă reamintim că aceștia sunt câștigătorii etapei PROTOTIP a Concursului Național de Design de Mobilier, iar câștigătorii etapei CREAȚIE a CNDM 2023 au fost stabiliți la sfârșitul lunii mai,  după analizarea și notarea celor 57 de proiecte de mic mobilier înscrise în concurs.

Membrii Juriului au apreciat produsele participante în etapa PROTOTIP a CNDM 2023

Conf. univ. dr. ing. Alin Olărescu, decan al Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității Transilvania Brașov: „Am observat mai multe piese de mobilier jucăușe, care parcă încep să meargă pe podeaua din concurs. Este o atenție sporită asupra detaliilor, sunt contraste cromatice și texturale, alăturări de materiale inovative precum lemn – metal, lemn-diverse tipuri de rășină, sunt integrări ale luminii în obiectul de mobilier. Și mai există un lucru foarte important și anume o versatilitate între obiectul de mobilier și utilizator. Nu trebuie să uităm niciodată ca designeri că noi creăm obiecte de mobilier pentru oameni. Și acesta trebuie să fie dezideratul nostru final.”

Produsele au fost expuse într-un stand special amenajat la Târgul Internațional de Mobilă, Echipamente și Accesorii BIFE-SIM, care s-a desfășurat la ROMEXPO, în perioada 21– 24 septembrie 2023, iar jurizarea a avut loc în prima zi a târgului. În aceeași zi a fost și premierea câștigătorilor, iar imediat după acest eveniment Asociația Producătorilor de Mobilă din România a organizat COCKTAIL PARTY, pentru a marca aniversarea a 20 de ani de când se organizează acest concurs, încercând să creeze un spațiu relaxant de discuții, de socializare între profesioniștii din comunitatea industriei românești de mobilier și decorațiuni.

EDIȚIE ANIVERSARĂ A CONCURSULUI NAȚIONAL DE DESIGN DE MOBILIER

De 31 de ani, Asociația Producătorilor de Mobilă din România lucrează pentru susținerea acestei industrii, pentru apărarea intereselor membrilor, dar și pentru promovarea tinerilor și crearea unui cadru propice dezvoltării și implicării absolvenților de școli profesionale, licee sau universități de profil în industria mobilei. Concursul Național de Design de Mobilier este unul dintre reperele activității APMR, iar organizarea lui, an de an, a contribuit la creșterea comunității de profesioniști ai acestui domeniu.

Aurica Sereny, președinte APMR: „Au participat până acum la acest concurs 2217 arhitecți și designeri, dintre care 1404 erau studenți, 19 elevi și 794 profesioniști. Concursul Național de Design a evoluat de la un an la altul. Este aici, alături de mine, doamna Liliana Mihai, cea care s-a ocupat de la început de acest concurs, prin care noi, Asociația Producătorilor de Mobilă din România am încercat să facem legătura între design, creație și producătorii de mobilă, pentru a realiza produse cu valoare adăugată mult mai mare. Și am reușit acest lucru, ca produsele românești să se bucure de notorietate pe piețele externe, să primească premii și le mulțumim tuturor celor care au făcut și fac în continuare acest lucru. Este un moment bun pentru noi pentru că vedem că de la un an la altul produsele care se prezintă la acest concurs evoluează, sunt în trendul vremurilor și suntem mândri că tinerii vin și realizează produse din ce în ce mai bine.”

Aș vrea să o felicit pe doamna Sereny, tot colectivul și în primul rând asociația pentru acești 20 de ani în care s-a organizat concursul, cu reușite din ce în ce mai mari, cu designeri care au ajuns recunoscuți pe plan internațional și cu notorietatea de care se bucură și printre studenții și absolvenții noștri, dar, așa cum bine a spus doamna Sereny, parteneri sunt multe alte universități din țară. Mulțumesc și eu pentru onoarea de a fi președinte al Juriului, este o reală bucurie pentru că așa cum știți concursul are două faze, de CREAȚIE și de  PROTOTIP, în așa fel încât, e foarte interesant să vezi procesul de la acea primă prezentare a soluțiilor voastre, care de multe ori poate avea o viziune, dar mici minusuri pe partea de producție, până la ceea ce vedem astăzi. A fost foarte interesant să vă testăm produsele, să vedem dacă ele satisfac necesitățile pentru care au fost concepute. Fiind un concurs, cred că cel mai important este că ați participat. Îi felicit pe toți cei care au făcut parte din ediția 2023”, a declarat președintele Comisiei de Jurizare a CNDM, conf. dr. arh. Oana Diaconescu, decan Facultatea de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM București.

Este o onoare astăzi să vă mulțumesc pentru faptul că aniversăm 20 de ani de concurs de design. 20 de ani înseamnă mult, înseamnă ceea ce a spus doamna președinte, că 2217 participanți, atunci poate la începutul carierei lor, acum desigur profesioniști au participat la acest concurs. Asta înseamnă că în timp s-a structurat o comunitate profesională importantă în domeniul designului de mobilier. Domeniu care face cinste fiecărui lucrător, dar și țării noastre per ansamblu. Și cunoaștem că mobila românească merge bine la export și că absolvenți ai facultăților noastre care au specializare designul de mobilier lucrează pe toate continentele lumii”, a concluzionat conf. univ. dr. ing. Alin Olărescu, decan al Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului din cadrul Universității Transilvania Brașov.

Juriul Concursului Național de Design de Mobilier

  • Conf. dr. arh. Oana Diaconescu, decan Facultatea de Arhitectură de Interior, UAUIM București, președintele Comisiei de Jurizare a CNDM
  • Conf. univ. dr. ing. Alin Olărescu, decan al Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, Universitatea TRANSILVANIA Brașov
  • Ing. Rodica Sfâca, director general și proprietar RONEX Producție, membru în Consiliul Director APMR
  • Designer Adela Pârvu Hăineală
  • Arhitect Yvonne Toader, vicepreședinte Educație, Stagiu și Pregătire Profesională OAR București
  • Designer Voicu-Ștefan Crețu, reprezentant al companiei Nord Arin
  • Andrei Trăistaru, director coordonator Producție LEMET Câmpina

Organizatorul Concursului Național de Design de Mobilier este Asociația Producătorilor de Mobilă din România, în parteneriat cu ROMEXPO, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București – Facultatea de Arhitectură de Interior, Universitatea „Transilvania” Brașov – Facultatea de Design de Mobilier și Ingineria Lemnului și Ordinul Arhitecților din România (OAR) – Filiala București.

Sponsori principali

EGGER ROMÂNIA și  LEMET

Sponsori financiari

ARDUDANA, LEITZ ROMANIA, NORD ARIN, SIGSTRAT, ORDINUL ARHITECTILOR  din ROMÂNIA – filiala București

Sponsori în produse software

TMSYS: WOODLAB & KD MAX

Sponsori execuție

SIL-ART-DECO, BIOMOBILA, MOBIERA, MEISSEL&HOLZ , ACTIV NET MEDIA, TEMPORA NOVA / MOBILIER MESTESUGIT

Parteneri

Revista MOBILA

VLAdiLA

 

Despre autor

APMR

Adaugă un comentariu