FLORIN HORLACI, director general PROCONSEL: „Deocamdată nu s-a întâmplat nimic pozitiv. Suntem mai rău decât anul trecut în septembrie, din cauză că nu s-a deblocat nicio finanțare europeană. Nu știm încă precis când se vor debloca. Încep depunerile de cereri de finanțări, dar nu avem niciun orizont bine definit, nu știm când. Este mai rău decât anul trecut pe vremea asta, din cauză că un an de finanțări nu a existat. Dacă e să vedem strict din nevoia de utilaje, putem spune că aceasta crește, ceea ce demonstrează că se adâncește decalajul dintre nivelul tehnologic al producătorului român și nivelul tehnologic al altor producători din Europa, care, așa cum spuneam anul trecut, încet, încet vor cuceri clienții finali ai producătorilor noștri.
Ce am încercat noi să facem? Una dintre direcții este ca, prin intermediul APMR, care s-a ocupat foarte mult – mai ales în ultimii 2-3 ani de zile – într-o altă manieră, coerentă, cu multă vână, cu mult aplomb, să încercăm să deblocăm zona asta a fondurilor europene, pentru că reprezintă 90% din finanțările clienților, care nu sunt numai ai mei, ci sunt clienții care aduc bani mulți României. Apropos de guvern, nu știu cât e de conștient Guvernul României, ăsta sau altul, viitor sau trecut, câți bani aduce țării industria asta și care este sursa acestor bani. Este cineva conștient de asta? Trebuie sa ne transformăm într-un off-shore național ca să putem să ne salvăm? Asta e întrebarea!”
CORINA BARCHIZEANU, general manager M. S.: „Anul trecut cu toții am așteptat să se miște ceva pe partea de finanțări europene. S-a încheiat anul fără mișcare și toți ne-am pus speranțe pe începutul anului 2017. Din păcate nici în acest an lucrurile nu sunt încurajatoare. Această întârziere a fondurilor europene, a implementării lor ține toată industria cu frâna trasă. Dacă nu te utilezi și nu te dotezi, pierzi din oportunitățile pe care le ai astăzi, nu mâine. Guvernanților le-aș spune să se grăbească. Se vede care sunt mișcările globale, situațiile vin și trec, iar noi pierdem timpul. Iar producătorilor le-aș spune că orice pas făcut pe loc înseamnă un pas înapoi. Ar trebui să-și cântărească foarte bine dorința de dezvoltare pe partea de echipamente, să se gândească ce le trebuie și să nu aștepte să facă totul dintr-o dată, ci mai bine cu pași mici și siguri să meargă înainte.”
CĂLIN DUȚĂ, manager DAV GLOBAL TRADING: „Este foarte ușor ca 2017 să fie mai bun decât 2016 unde finanțările au fost zero, deoarece orice e mai mare ca zero, reprezintă un câștig pe 2017. Dacă luăm în considerare declarațiile guvernanților, nivelul de absorbție a fondurilor europene în România este preconizat la 5,2 miliarde de euro. E adevărat, cu destinație principală infrastructura și agricultura, dar, așa cum bine știți, industria lemnului deține un rol important în economia românească și sunt convins că nu va fi neglijată.”
ROBERT MITROI, sales manager USTUNKARLI: „Se insistă și în momentul de față pe fonduri europene. Lumea e dornică să aplice. Din păcate ceea ce s-a lansat acum nu prea se adaptează industriei noastre pentru că, de exemplu, pentru mediul urban se cer maximum 9 angajați, în mediul rural minimum 50 pe ultimii 3 ani. Și este destul de greu să îndeplinești aceste condiții. Foarte bine a mers anul trecut varianta de credit sau leasing pentru echipamente. Să încercăm să ne producem totul la noi în țară. Din păcate, de la noi din țară pleacă foarte multă cherestea și se întoarce mobilă din alte țări, mai ieftină decât am produce-o noi aici. Haideți să încercăm să facem locuri de muncă la noi în țară și să nu mai facem doar prelucrare primară a lemnului. Să putem oferi oamenilor soluții pe tot segmentul, plecând de la buștean până la mobilă inclusiv, nu doar cherestea sau, lucru mai grav, export direct de buștean.”
ȘTEFAN CIUREA, director vânzări WOOD EXPERT INDUSTRY: „Aceleași fonduri le așteptăm și noi pentru că, dacă nu se dezvoltă clienții noștri, nici noi nu ne dezvoltăm. Suntem strâns legați unii de alții. În așteptarea fondurilor, nimeni nu a făcut practic o investiție din bani personali și atunci și noi ne vom duce încet în jos. Foștii reprezentanți ai guvernului, pe ei îi învinovățesc din cauză că ei nu au făcut nimic anul trecut.”
KEVEND JAKAB, director vânzări KENOBI: „Toate aceste probleme ne privesc și le simțim și noi. Sperăm că va urma un an mai bun, cu rezultate concrete și pozitive. Și cu finanțări, bineînțeles. Contează foarte mult. Putem spune că aceste finanțări, aceste proiecte europene, sunt baza.”