Ieri s-a desfășurat la Romexpo Romanian International Trade Summit, eveniment anual dedicat companiilor care desfășoară activități de comerț exterior (în special exporturi), investitorilor, dar și organismelor și instituțiilor publice a căror activitate influențează direct sau indirect aceste activități. La conferința organizată de Romexpo și Camera de Comerț și Industrie a României au participat reprezentanți ai Guvernului, ai BNR, ai Institutului Național de Statistică, ai ANAF, directori de bănci și firme interesate de exporturi, dar și președinți de asociații reprezentative din industria românească.
Prezentă la eveniment, Aurica Sereny, președinta Asociației Producătorilor de Mobilă din România a explicat motivele pentru care producătorii de mobilă din România întâmpină dificultăți legate de export.
Neasumarea responsabilității și birocrația blochează participarea României la târgurile internaționale de mobilă din toamnă
Aurica Sereny, președinte APMR: „În primăvară, am reușit să fim prezenți cu stand românesc de mobilă la toate târgurile internaționale aprobate, respectiv la Koln, Birmingham, Kiev și Milano. Pentru semestrul doi, a fost prevăzută și aprobată participarea României cu stand național de mobilă la Târgul internațional de mobilier si decorațiuni Maison & Objet de la Paris, la Târgul Hospitality din Qatar și la Târgul Internațional Mebel de la Moscova. Deși Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a selectat firmele participante la târgurile internaționale de la Paris si Doha-Qatar, ne-am blocat din cauza noii legi a achizițiilor publice, care nu a prevăzut o perioadă de tranziție în implementarea acesteia. De exemplu, deși licitația pentru Târgul de la Paris a fost organizată și câștigată la data de 10 august, Ministerul Economiei nu a reușit să încheie contractul cu firma câștigătoare. Licitația s-a făcut pe procedura veche, iar responsabilii din minister nu și-au asumat contractul. În urma insistențelor noastre, domnul viceprim-ministru Costin Borc a încercat urgentarea soluționării procedurilor pentru salvarea întregului program legat de participarea României la târgurile internaționale, însă nu a reușit să mai recupereze timpul pierdut în ceea ce privește Târgul de la Paris. Ne-au reprezentat – pe cheltuială proprie – doar 4 firme: SZEL MOB, STONES CHARME, ADRIAN SISTEM si PROD GLOB CLASIC GLASS. Din păcate, la fel s-a întâmplat și cu Târgul Hospitality din Qatar, care este în luna octombrie. Sperăm din tot sufletul să reușim să realizăm cel puțin participarea cu stand național la Târgul Mebel de la Moscova. Ne-am adresat luni și domnului Prim Ministru, Dacian Cioloș, pe care l-am sesizat că programul de participare la târguri și expoziții internaționale este în continuare blocat cu consecințe nefaste asupra exportului si imaginii României în străinătate. L-am rugat să intervină de urgență în susținerea acestui sector economic care aduce un sold favorabil export – import de peste 1,5 miliarde de euro/an, la balanța comercială a României – cifră înregistrată la nivelul anului trecut – și să dispună măsuri pentru participarea cu pavilion național la târgul internațional MEBEL – Moscova, dar și aprobarea de urgență a procedurilor necesare pentru organizarea standurilor naționale la evenimentele internaționale de anul viitor.”
Anul trecut, exportul de mobilă a înregistrat valoarea de 2.041,5 milioane de Euro, cu un sold favorabil export-import de peste 1,5 miliarde de euro. Iar această creștere se observă an de an, dacă ne gândim că în anul 2008 soldul favorabil export-import era de 608 milioane de euro, iar în 2015 a crescut de circa 2,5 ori. Din fericire, creșterea se menține și în anul 2016, astfel că pe primele 5 luni ale acestui an producția de mobilier a crescut cu 9,3%, un procent mult mai bun decât cel menționat de statistică pe industria de prelucrare în general, unde se înregistrează o creștere de doar 1,1%, iar exportul de mobilă a crescut cu 10,9%, un procent care depășește media pe economie.
Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României: „Statisticile nu evidențiază ceea ce ne dorim cu toții, și anume capitalul autohton, ținând cont că suntem pe o piață europeană unică unde nu se pot crea facilități deosebite unei anumite grupări in detrimentul celeilalte. Practic ringul este același pentru toți actorii economici. Dintre cele 22.146 de firme exportatoare, primele 100 dețin 49,8% din exportul României, iar din acestea numai 3 sunt firme românești. Primii 500 de exportatori dețin 73% din exportul României. În această categorie intră 71 de societăți românești, respectiv 65 de firme private”.