Reprezentanți ai comunității de afaceri – firme exportatoare și asociații profesionale și patronale, consilieri economici din rețeaua de reprezentare externă, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale au participat astăzi la sesiunea oficială a ZILELOR DIPLOMAȚIEI COMERCIALE, care s-a desfășurat în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București. Evenimentul a fost moderat de Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri comerț și antreprenoriat. Au participat Teodor Meleșcanu, ministrul de externe al României, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rector Academia de Studii Economice din București, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Ionescu, co-președinte Consiliul de Export, președinte Asociația Națională a Exportatorilor, Corina Vulpeș, director EXIMBANK, secretari de stat și directori din cele două ministere.
Asociația Producătorilor de Mobilă din România a fost reprezentată la eveniment de Aurica Sereny, președinte APMR, Gabriela Chișe, coordonator târguri internaționale, Mircea Vlad, consilier, dar și de proprietarii ori delegații a 12 companii producătoare de mobilă și decorațiuni, membre APMR.
Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rector Academia de Studii Economice din București: „Ne-am propus să fim o universitate mult mai deschisă și să dezvoltăm relația cu mediul economic. Să identificăm problemele mediului de afaceri și social și să căutăm soluții. Am solicitat propuneri de teme de cercetare, iar anul trecut am primit peste 400. Le-am selectat, iar 11 teme le-am repartizat pe cele 11 facultăți ale noastre și realizăm aceste cercetări.”
Teodor Meleșcanu, ministrul de externe al României: „Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat colaborează foarte bine, indiferent că vorbim despre evenimente majore, misiuni sau forumuri economice ori de colaborarea efectivă cu posturile din rețeaua consilierilor economici. Apreciez dinamismul mandatului actualei conduceri a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, implicarea în activitatea de susținere a mediului de afaceri. Susținem proiectul MMACA de a aduce rețeaua consilierilor economici la un nivel care să facă față cerințelor globale.”
Relansarea exporturilor, direcție prioritară pentru diplomația comercială românească
Prezentarea oportunităților investiționale oferite de România și crearea de posibilități suplimentare pentru firmele românești de a stabili parteneriate vor fi obiectivele misiunilor externe și forumurilor economice, a transmis ministrul Ștefan-Radu Oprea participanților la sesiunea oficială a reuniunii Zilele Diplomației Comerciale. Acesta a subliniat importanța dialogului cu mediul de afaceri și a implicării active a tuturor structurilor de profil din România – camere de comerț și industrie, asociații profesionale, organizații patronale.
Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri comerț și antreprenoriat: „Este necesar să ne intensificăm activitatea pe câteva paliere: consolidarea exporturilor pe piețele tradiționale, contracararea deficitului comercial, identificarea de noi piețe-țintă extracomunitare, diversificarea exporturilor și atragerea de investiții străine.”
Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat, coordonator al Departamentului de Comerț Exterior, co-președinte al Consiliului de Export: „Reprezentanții diplomației comerciale au misiunea de a vă consilia pentru promovarea pe piețele externe. Acesta este rolul nostru, pentru a vă susține în demersurile dumneavoastră de a ieși cu produsele românești la export.”
Aurica Sereny, președinte APMR: „În privința promovării industriei mobilei, suntem una dintre asociațiile cu cele mai multe participări la târgurile și expozițiile externe. În ultimii 2, MMACA a reușit ani să se mobilizeze foarte bine și cele mai multe acțiuni să fie realizate. Anul acesta am participat la 5 târguri internaționale și mai avem 3 pentru toamnă. Am avut sprijin foarte mare din partea birourilor comerciale. Dau exemplu Singapore, unde doamna consilier Cecilia Deaconescu s-a mobilizat exemplar. Anul trecut am reluat participarea și la Moscova, unde nu mai fusesem de 4 ani. Datorită acestei participări a crescut exportul pe Rusia, cu 56%, pe primele 3 luni ale acestui an. Am fost abordată la această întâlnire de consilieri economici care ne-au invitat să participăm și la expozițiile din țările unde ei ne reprezintă. Noi ne-am dori să fim peste tot, dar ar trebui buget mult mai mare. Alegem să mergem în țările îndepărtate, unde producătorilor de mobilă le-ar fi mai dificil să ajungă, dar și în țările de unde nu putem lipsi pentru că trebuie să ne menținem pozițiile pe aceste piețe, mă refer la Germania, Italia, Franța, principalele destinatare ale exportului românesc de mobilă. Anul trecut, industria mobilei a realizat 2,2 miliarde euro export, cu sold favorabil de 1,5 miliarde de euro. Ponderea în VAB este de 55%, după IT care are 57%. Mobila exporată este produsă în totalitate în România.”
Cea de-a XI-a reuniune a consilierilor economici externi – ZILELE DIPLOMAȚIEI COMERCIALE – este organizată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.