La data de 22 septembrie 2022, am organizat dezbaterea CUM SALVĂM INDUSTRIA ROMÂNEASCĂ DE MOBILIER ȘI DE PRODUSE DIN LEMN, la care au participat producători de mobilă, decorațiuni și accesorii, distribuitori de echipamente și utilaje și reprezentanți ai mediului academic, din toată țara. Din partea autorităților statului au fost prezenți BARNA TÁNCZOS, ministrul Mediului, FLORIN SPĂTARU, ministrul Economiei, DIMITRIE – HORAȚIU CLEPAN, secretar de stat Ministerul Antreprenoriatului, ION CODRUȚ BÎLEA, director Fond Forestier ROMSILVA. Parlamentul României este reprezentat de senatorul STEFAN RADU OPREA, liderul grupului PSD.
Asociația Producătorilor de Mobilă din România a prezentat PROPUNERILE DE MĂSURI PENTRU SALVAREA INDUSTRIEI ROMÂNEȘTI DE MOBILIER ȘI DE PRODUSE DIN LEMN:
- Declararea industriei românești de mobilier ramură economică strategică
- Creșterea volumului de masă lemnoasă care se recoltează anual, din pădurile proprietate publică a statului, până la posibilitatea anuală de recoltare rezultată din Inventarul Forestier Național.
- Interzicerea exportului de lemn brut, sub toate formele: lemn fasonat, lemn de foc, lemn ecarisat
- Insistențe pe lângă Comisia Europeană pentru ca România să fie trecută la bioeconomie, nu la biodiversitate.
- Insistențe pe lângă Comisia Europeană pentru majorarea plafonului ajutorului de minimis, care expiră la 31 decembrie 2023, de la 200.000 de euro/firmă, pe o perioadă de 3 ani, la 500.000 de euro/firmă.
- Modificarea OUG 119/2022, în sensul completării Articolului 1 cu „industria prelucrătoare” (includerea în lista celor care beneficiază de plafonarea prețurilor la energie și a companiilor din industria prelucrătoare, pentru a nu se întrerupe lanțul de fabricație).
- Reluarea Programului de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, cu finanțare de la bugetul de stat.
Reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului, prezenți la eveniment, au declarat că industria mobilei trebuie susținută prin măsuri concrete, deoarece este o industrie competitivă, cu tradiție îndelungată, care folosește o resursă regenerabilă, exportă produse cu valoare adăugată mare, având un număr important de angajați direcți și în sectoarele conexe.
Redăm aproape integral declarațiile reprezentanților Guvernului și Parlamentului, pentru că acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să fie alături de noi și să ne sprijine, așa cum au declarat la întâlnirea cu reprezentanții din industrie.
„Nimeni din sectorul public sau din ministere sau din Guvernul României nu ar trebui să considere industria mobilei ca o industrie care funcționează de la sine. Aveți nevoie de sprijin sunt absolut de acord și sunt dispus să discutăm pe măsuri concrete, în perioada următoare.” (FLORIN SPĂTARU, Ministrul Economiei) Vedeți declarația video ➡️
Ministrul Economiei a mai declarat că va susține majorarea ajutorului de minimis la 500.000 de euro/companie/3 ani: „Mai ales în contextul actual, al creșterii prețurilor și a tuturor costurilor pe care companiile le au, cred că este un demers absolut normal și vom transmite și noi un mesaj de la Ministerul Economiei către reprezentanța permanentă, pentru a fi susținut. Pe de altă parte avem această schemă de minimis pentru creșterea competitivității, care a fost adoptată prin ordonanță. Urmează să facem ghidul. Aștept să folosim acești bani. În ceea ce privește prețul energiei, și nu numai prețul energiei, că vorbim de tot lanțul, plecând de la energie, la gaz și la alte utilități, piața românească trebuie să ofere aceste utilități la un preț competitiv industriei românești. Iar aici, după cum știți, Ministerul Economiei a venit cu acest input către Ministerul Energiei, pentru a putea găsi soluții.”
„România nu are niciun interes să exporte masă lemnoasă brută, are interesul de a exporta produse cu valoare adăugată. Trebuie să susținem prin strategiile și politicile naționale aceste industrii. Nu trebuie să ajungem la soarta Agriculturii, unde exportăm foarte mult grâu, dar din păcate importăm foarte multe produse procesate. Exportăm animale vii și importăm carne procesată. În domeniul exploatării forestiere și a lemnului trebuie să luăm toate măsurile ca industriile prelucrătoare să fie susținute în continuare și să găsim soluții noi dacă aceste politici nu sunt suficiente.” (BARNA TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor) Vedeți declarația video ➡️
„Vă asigur de toată deschiderea mea de a promova în Parlament, alături de Colegii din Coaliție, acele măsuri legislative care să vă sprijine să rămâneți competitivi.” (Senator ȘTEFAN RADU OPREA, ex-ministrul Antreprenoriatului, liderul grupului PSD în Parlamentul României) Vedeți declarația video ➡️