Industria Mobilei

Industria românească de mobilă depășește și această criză

La Adunarea Generală APMR din aprilie 2020, Revista MOBILA lansa sloganul #TotulVaFiBine, în speranța că va impulsiona membrii asociației și-i va încuraja într-un moment în care nimeni nu știa ce va fi, cum se va redeschide economia lumii blocată de o carantină generală, cum nimeni dintre noi nu mai întâlnise. Inițiativa s-a dovedit de bun augur.

Industria românească de mobilă a rezistat și a câștigat

Industria a avut un șoc în lunile aprilie și mai ale anului 2020. Spre exemplu, în luna aprilie, producția industrială a fost de 29% față de aprilie 2019. Însă, odată cu ridicarea restricțiilor, lucrurile au început să se miște, firmele s-au adaptat la noua situație, a crescut consumul intern, care, per total 2020 a avut doar o scădere de 1,4% față de anul anterior. În partea a doua a anului 2020 firmele au început să aibă tot mai multe comenzi, atât pentru piața internă, cât și pentru export. A ajutat foarte mult faptul că s-a înregistrat creștere pe zona construcțiilor rezidențiale în România. A crescut atât numărul de case noi, cât și ca suprafețe construite. Piața cere locuințe mai spațioase, datorită perioadei pe care o traversăm și lucrului de acasă.

„Producția industrială în sectorul nostru este mai mică cu 16,3% în 2020 față de 2019, iar exportul cu 16,2 %, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Consumul intern de mobilă este de circa 800 de milioane de euro. Dar producătorii români au exportat în anul 2020 produse de mobilier în valoare de 2,025 miliarde de euro”, a anunțat Aurica Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România la începutul Adunării Generale a Asociației Producătorilor de Mobilă din România, care a avut loc la data de 22 aprilie 2021, după ședința Consiliului Director APMR. Au participat proprietarii sau directorii comerciali ai unora dintre cele mai mari companii românești de mobilă.

Vestea și mai bună este că în luna ianuarie a acestui an, industria mobilei are o creștere de 10% față de ianuarie 2020, când încă nu eram în pandemie.

Aurica Sereny, președinte Asociația Producătorilor de Mobilă din România: „Sunt încă greutăți în aprovizionarea cu materii prime, în special de PAL brut, MDF, placaj. Noi am făcut intervenții, am sunat și le-am scris tuturor firmelor mari și le-am cerut să asigure cu prioritate industria românească de mobilă. Din documentarea noastră, este criză peste tot de material lemnos, nu doar în România, ci în Europa. Prețul la lemn este în continuare în creștere în România, fiind mult mai mare decât în alte țări. Iar în ultima perioadă au fost greutăți în aprovizionarea cu lemn din țară din cauza introducerii SUMAL 2.0 și a lipsei de transportatori autorizați, care a generat o altă creștere a costurilor. În perioada următoare vom organiza o întâlnire între sectoarele de activitate,  prelucrarea primară a lemnului și industria mobilei, la care vom invita reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ROMSILVA, pentru a dezbate și a găsi soluții pentru o mai bună colaborare între părțile implicate. Am făcut numeroase intervenții, am fost inclusiv la actualul ministru al Mediului. Am găsit deschidere la ministrul Barna TÁNCZOS. Așteptăm să simplifice birocrația pentru industria mobilei.”

Cerere mult prea mare față de capacitatea de producție de PAL brut

Alina Chifan, director comercial EGGER România: „Am primit în urmă cu două săptămâni o adresă de la APMR, legată de necesitatea susținerii de materie primă către producători. Fac precizarea, de la început, că noi nu suntem vânzători de PAL brut. Având în vedere situația cu care se confruntă toată breasla, avem o cerere mult prea mare față de capacitatea noastră de producție, în acest moment. Iar noi nu vindem PAL brut, noi achiziționăm. Achiziționăm PAL brut și MDF pentru plăci de protecție. Capacitatea noastră de producție este folosită la maximum, dar este limitată. Deci există limitări și la nivelul livrărilor. În același timp trebuie să fim conștienți legat de costuri. Ne confruntăm, în ultimele luni, cu creșteri semnificative ale materiilor prime: de la lemn, la chimicale (metanolul, ureea, melamina). Iar asta ne-a crescut costurile cu 40-50%. Și viitorul arată tot așa!”

KRONOSPAN livrează în România cu 20% mai mult ca în anii trecuți

Mircea Nedelea, sales director KRONOSPAN România, membru în Consiliul Director APMR: „Și noi ne confruntăm cu aceleași probleme legate de creșterea costurilor. Încercăm să producem cât mai mult. În ultima perioadă am făcut tot ce am putut să livrăm cât se poate de mult în România. Față de aceeași perioadă a anilor 2019 sau 2018, acum livrăm cu peste 20% mai mult. Susținem producția de mobilier în România. Am crescut cantitățile pe care le livrăm în țară, atât de PAL simplu cât și melaminat. Ne confruntăm cu cerere foarte mare la export, dar am renunțat la multe piețe și clienți clasici ca să putem onora comenzile din România. În perioada următoare ne vom focusa în aceeași direcție. Este decis la nivel de management pentru că suntem interesați de evoluția industriei românești de mobilă.”

Rusia a restricționat exportul de PAL

Decebal Florin Bădescu, sales director East Central EGGER, membru în Consiliul Director APMR: „Restricțiile țin de toată industria. Reușim din ce în ce mai greu să aducem plăci de la fabrica EGGER din Rusia la EGGER România (Rădăuți). Acolo economia funcționează după alte mecanisme.”

Pentru anul în curs însă, firmele care lucrează pentru export nu au destule comenzi din cauza anulării sau amânării târgurilor internaționale. Unele firme s-au înscris și au participat la târguri virtuale, însă rezultatele sunt incomparabile față de participarea la expozițiile organizate în formatul tradițional, cu participarea fizică a expozanților și a produselor, dar și a specialiștilor, retailerilor, arhitecților, designerilor și a publicului cumpărător.

Elena Birtoc, general manager CAREL WOODWORKS, membru în Consiliul Director APMR: „Am înțeles că Guvernul României stă mai prost cu banii, dar nu mi-a plăcut motivarea domnului ministru Claudiu Năsui, cum că ne-am fi distrat noi pe la târgurile internaționale. Tot timpul se laudă că noi asigurăm balanța pozitivă a României, aducem foarte multă valută în țară, dar suntem ajutați mai puțin. Eu am cercetat celelalte piețe și am constatat că foarte multe state ajută extraordinar de serios. Cei din Spania finanțează chiar și testele PCR ale expozanților. În Finlanda, la fel, producătorii de mobilă sunt foarte sprijiniți.”

Nu reușim să atragem profesioniști pe termen lung

Dumitru Blaga, CEO SIMEX, vicepreședinte APMR„Manopera este în continuă creștere. Și mai grav este că nu reușim să aducem lângă noi lucrători stabili în timp. Mobila clasică nu o poți face cu oricine, este nevoie de profesioniști. O altă problemă gravă este majorarea prețurilor la materialul lemnos, majorare pe care eu o numesc speculă. Iar noi, cei care achiziționăm lemn vechi avem o problemă cu SUMAL 2.0. Pentru a-l introduce în circuit stăm după ocoalele silvice, ca să elibereze autorizații de demolare. Trebuie eliminate aberațiile.”

Alexandru Rizea, director general LEMET, vicepreședinte APMR: „Deși sunt probleme cu lemnul și se preconizează o creștere a costurilor legate de energia electrică, ne merge bine anul acesta. Și anul trecut, după 15 mai, ne-a mers bine. În România nu este o criză economică, în acest moment. Dar, susțin și eu că sunt necesare modificări legislative pentru a ne permite să atragem și să ne menținem forța de muncă. Noi nu putem plăti concediile oamenilor pe zilele rămase din anul anterior, din cauza limitărilor Codului Muncii. Este o necesitate și trebuie să facem ceva în acest sens.”

Viorel Crețu, CEO și fondator Nord Arin, vicepreședinte APMR: „Resimt o mare problemă legat de resursa umană. Trebuie să găsim o soluție să înființăm noi școli de meserii. Să simplificăm modalitățile de a atrage tineri în industria de mobilă și de a-i școlariza în acest domeniu. Nu mă aștept să avem susținere financiară, în acest sens, dar să obținem măcar reduceri de impozite pentru cheltuielile pe care le vom avea.”

Sorin Sălăgean, director general MONTANA CÂMPENI, membru în Consiliul Director APMR: „Mă bucur că profețiile mele de anul trecut s-au îndeplinit, în sensul în care era oarecum previzibil că va fi bine pentru ramura noastră. Sigur că aceleași temeri le împărtășim cu toții și ne afectează lipsa de predictibilitate. Problema în industria noastră nu este doar că nu avem oameni. Din păcate nu știm și nu putem atinge nivelurile de productivitate necesare încât să ne plătim oamenii atât de bine încât să-i ținem în fabricile noastre.”

Ioan Tomoiagă, director comercial AVIVA: „Și la noi problema cea mai importantă o reprezintă forța de muncă. Aducem la lucru români din Ucraina. S-au scumpit materiile prime, dar ne descurcăm. Important este că avem comenzi. Le mulțumim celor de la EGGER România pentru că, cu ajutorul lor, am reușit să avem materiale să ne onorăm comenzile.”

Paul Spiridon, director producție ELVILA, membru în Consiliul Director APMR: „Lipsa forței de muncă, scumpirea materialelor și a energiei electrice, iar acum prețul și modul  de achiziție a PAL-ului sunt problemele pe care le semnalăm și noi. Avem comenzi atât pentru clienții externi, cât și vânzare în magazinele proprii. Acum ne reorganizăm producția, ne actualizăm catalogul de produse și gândim planuri de retehnologizare  pentru viitor.”

Cristina Moga, sales manager SESSIO.EU: „Avem aceleași probleme legate de forța de muncă și de scumpirea materialelor. Nu găsim nici măcar muncitori necalificați.”

Claudia Alexandra Racz, administrator ENTOURAGE FURNITURE: „La Cluj sau în zonele de lângă Cluj nu se găsesc nici muncitori necalificați, nici tineri dornici să lucreze, nici măcar la partea de proiectare, nu doar în producție. Și așa s-a ajuns să apelăm la muncitori din străinătate. Am avut o mică reticență la început, dar de 2 ani lucrăm cu muncitori din Vietnam.”

Adrian Pupeză, director general BRADUL MĂNECIU: „Criza forței de muncă se adâncește, dar cred că totul pleacă din educația primară. De câteva luni, și noi suntem în discuții cu o firmă pentru angajarea de muncitori din străinătate.”

Prof. dr. ing. Mihai Ispas, decan Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, membru în Consiliul Director APMR: „Tinerii se duc în domenii bine plătite, unde se lucrează fără praf, fără rumeguș, fără zgomot. Există statistici clare care ne arată în coada clasamentului la salarii. Trebuie să dovedim că s-au schimbat lucrurile. Avem nevoie de promovare pentru a arăta că industria noastră nu este o adunătură de șmecheri care taie pădurile țării și își bate joc de lemn.”

Vasile Vali Șerban, director Colegiul Tehnic Forestier Câmpina, membru în Consiliul Director APMR: „Problema generală o reprezintă atractivitatea domeniului. Să li se ofere niște avantaje și materiale și de formare profesională. Și noi credem că trebuie promovate exemplele de succes. Trebuie cunoscute avantajele lucrului în această industrie. Acum credem că o soluție este introducerea bacalaureatului profesional.”

Există cerere de mobilier, trebuie doar să captăm atenția publicului cu produse în trend

Ioan Filip, președintele grupului TAPARO, membru în Consiliul Director APMR: „Toate cele semnalate de colegii noștri sunt acute și influențează activitatea și perspectivele. Prețurile la materiile de bază au crescut foarte mult. Ca să stopăm efectul acestor creșteri, noi am luat câteva măsuri strategice. De la un consum de circa 1.400 de mc de cherestea pe lună, prin introducerea în gama de materii prime a unor materiale compozite am reușit să reducem acest consum de cherestea până la cca 400 de mc pe lună. Noi producem material compozit și creștem continuu capacitatea de producție.  Cred că retehnologizarea, prin identificarea unor soluții de automatizare și de robotizare, reprezintă o nevoie imediată pentru reducerea costurilor și acoperirea nevoii de resurse umane. Altfel, înregistrăm o creștere a cererii de produse. La produse tapițate noi avem o creștere de 30% față de aceeași perioadă a anului 2019 (nu ne raportăm la 2020).”

Rodica Sfâca, director general și proprietar RONEX PRODUCȚIE, membru în Consiliul Director APMR: „Un management flexibil cred că este cheia pentru a avea succes, în aceste vremuri. Trebuie să urmărim piața, pentru că noi depindem foarte mult de constructori. Bucureștiul este înconjurat de zone rezidențiale, de aceea trebuie să încercăm să urmăm trendul impus de dezvoltatori. Consider că un design deosebit, niște piese unicat și o valorificare înaltă a materiei prime pot face diferența.”

Se fac demersuri pentru organizarea BIFE-SIM 2021, în format tradițional, în perioada 23-26 septembrie 2021

Dragoș Cotarcea, director general CHESTER TIME: „De 25 de ani mergem la BIFE-SIM, dar vreau să atrag atenția că în ultimii ani acest târg a mers din ce în ce mai rău. Au participat tot mai puțini producători de mobilă și furnizorii de materiale. Nu mai vin distribuitorii din China, Polonia. Haideți să-l repunem pe niște baze serioase, astfel încât să merite să-l facem. Propunerea mea este să facem o comisie serioasă, cu membri APMR, care să discute cu ROMEXPO și să gândească foarte bine cum să arate târgul: cui să i se adreseze, cum să fie promovat, în așa fel încât să creștem interesul.”

Alexandru Creangă, head of representative office HETTICH„Trebuie schimbat ceva, BIFE-SIM s-a cam prăfuit în ultimii ani. Eu zic că este nevoie de acest târg și poate ne putem concentra să fie altfel anul acesta decât până acum.”

Trebuie să facem pași semnificativi și constanți

Dinu Chirica, general manager Accesoria Group, membru Consiliul director APMR: „Noi vorbim acum cu și despre firme care facturează, care vând totul în condiții corecte. Dar există o bună parte în industria mobilei care nu este fiscalizată. Iar acestea reprezintă un pericol pentru credibilitatea tuturor și creează competiție incorectă în industrie. Trebuie să facem ceva și în acest sens. Vreau să fac parte din grupurile de lucru ale APMR pentru că am încredere în această industrie și în viitorul ei.”

„Subliniez și eu ce s-a zis legat de fiscalizare. Trebuie accentuat pe tema aceasta, pentru că firmele care produc corect, cu angajați la zi, cu carte de muncă, au mare concurență cu firmele care nu facturează tot. Poate ar trebui sesizate și autoritățile”, a punctat și Alexandru Creangă.

La finalul Adunării Generale a APMR, a fost reiterată problema privind asigurarea cu prioritate de masă lemnoasă pentru producătorii din industria mobilei din păduri proprietate publică a statului, sub formă de lemn fasonat, pe baza necesarului anual estimat, în conformitate cu articolul 60, alineat g) din Codul Silvic.

Lucia Bucin, CEO BUCIN MOB: „Cei care producem din lemn fasonat din rășinoase avem o mare problemă. Prețul bușteanului de rășinoase a crescut cu 50% într-o lună. Și se preconizează o nouă majorare de 30%, de la 1 mai. Toate direcțiile silvice, fără excepție, sunt împotriva producătorilor de mobilă care solicită lemn fasonat. În 5 ani eu cred că am cumpărat 250 de mc de lemn fasonat din două motive: toate direcțiile scot ca lemn fasonat lemn de foc și de calitate inferioară. ”

Larisa Butiu, TONNELLERIE MARGO: „Noi cerem uniformizarea regulilor privind organizarea licitațiilor de masă lemnoasă și de lemn fasonat. De asemenea, nu suntem de acord cu licitația cu strigare, considerăm că este ilegală.”

Producătorii de mobilă și-au dovedit implicarea printr-o participare activă. Au intervenit, și-au expus problemele, s-au arătat interesați de grupurile de lucru propuse de APMR pentru a impulsiona bunul mers al industriei. Membrii APMR au decis constituirea unei delegații reprezentative pentru sector, care să solicite o întâlnire la vârful Guvernului, cu Premierul Florin Cîțu și miniștrii Mediului, Economiei, Finanțelor, Educației, pentru a căuta soluții la problemele acutizate din industria mobilei.

 

 

Despre autor

APMR

Adaugă un comentariu