Managerii, administratorii, proprietarii din industria mobilei au responsabilitatea a sute sau mii de oameni fiecare. La fel ca toți antreprenorii lumii caută soluții de supraviețuire și de acomodare la situația economică creată de pandemia de coronavirus. Adunarea Generală a Asociației Producătorilor de Mobilă din România de marți, 23 iunie 2020, a adus laolaltă zeci de reprezentanți ai industriei mobilei care cred că uniți sunt mai puternici.
Întâlnirea a debutat firav, cu directorii unor mari companii membre APMR, care ascultau tăcuți cum Aurica Sereny, președinta asociației, prezenta activitatea unui an de succes – 2019, dar s-a animat rapid când discuțiile au trecut la subiect: provocările anului 2020. Nimeni nu doarme liniștit! Niciun conducător de fabrică nu crede că are rețeta câștigătoare pentru a trece peste ceea ce se preconizează la un orizont nu prea îndepărtat: criza economică cauzată de criza sanitară.
Dar, proprietarii și managerii din industria mobilei au curaj, au forță și determinare, sunt responsabili față de ei înșiși și față de cei care depind de ei și vor să-și ducă afacerile mai departe. Prezența numeroasă la Adunarea Generală APMR, organizată în premieră pe ZOOM, a demonstrat că membrii asociației, cel puțin cei prezenți, au înțeles că atunci când faci parte dintr-o organizație, nu ești singur. Ai o umbrelă deasupra capului, care te poate proteja de vreme rea. Ca să te poți acoperi însă, trebuie să-ți ții singur umbrela. Extrapolând, asta înseamnă că dacă iei în serios faptul că ești membru al unei asociații profesionale, dacă ești permanent atent la ce se întâmplă în zona ta de interes și comunici ori contribui cu sugestii, propuneri, poți ajuta la bunul mers al industriei din care și tu faci parte.
DEȘI S-A DESFĂȘURAT ONLINE, ADUNAREA GENERALĂ APMR A FOST MAI ÎNCĂRCATĂ DE EMOȚIE CA NICIODATĂ
A fost o adunare generală în care fiecare și-a dorit să interacționeze, să contribuie, nu doar să facă act de prezență. Fiecare participant a explicat cum a reacționat la începutul pandemiei, ce măsuri a luat, în ce condiții a rămas în activitate pentru a ține oamenii la lucru, a-și onora comenzile și a merge înainte. Apoi, cei care au identificat unde se pot face corecții ale unor acte normative, și-au explicat punctul de vedere. Echipa APMR a preluat toate sugestiile și le va duce mai departe.
Aurica Sereny, președinte APMR: „Parcă niciodată nu am fost atât de apropiați unii de alții, atât de deschiși, de dornici de a face lucruri împreună pentru ca sectorul nostru să meargă înainte. În toată această perioadă de lockdown, când totul ieșise din tipare, noi am reușit să rămânem împreună. Am stat permanent în contact cu membrii noștri care ne-au cerut sfaturi, am ținut legătura continuu cu autoritățile statului, am intervenit acolo unde s-a putut și am cerut socoteală acolo unde ni s-a spus că nu se poate. Imediat ce s-au relaxat măsurile, am participat la întâlnirile organizate de Guvernul României, la Palatul Victoria sau la Ministerul Economiei, dar și la sediul Universității Transilvania din Brașov, unde au participat reprezentanți ai economiei forestiere și conducerea Ministerului Mediului. Am dus propunerile producătorilor de mobilă la masa discuțiilor. Am cerut completări, modificări, am obținut răspunsuri, am avut soluții favorabile și amânări, dar am fost vii, am continuat să lucrăm, să vă reprezentăm. Iar asta ne-a adus nu doar apreciere din partea dumneavoastră, dar și recunoaștere în fața autorităților statului. Suntem o industrie care are un aport important la balanța comercială a României, iar Guvernul care ne conduce acum pare să înțeleagă. Poate din cauza pandemiei, poate pentru că suntem în an electoral, dar suntem văzuți și ascultați. De aceea, vă invit să fim și mai atenți, și mai documentați, și mai prezenți. Să le cerem și să fim consecvenți până ne tratează așa cum merităm, până când actele normative și legile care ne privesc, ni se potrivesc și ne sprijină să lucrăm. Nu pentru că vrem să fim favorizați, ci pentru că sprijinindu-ne pe noi să mergem înainte, ajută România!”