O resursă deschisă și inovatoare pentru profesioniștii din industria mobilei pentru a-și extinde aria de cunoaștere și a furniza valoare adăugată Achizițiilor Publice Ecologice
Cunoscute și ca Achiziții Publice Verzi, Achizițiile Publice Ecologice (APE) reprezintă „un proces în care autoritățile publice încearcă să procure bunuri, servicii și lucrări cu un impact redus asupra mediului înconjurător pe parcursul ciclului lor de viață, în comparație cu alte bunuri, servicii și lucrări cu aceleași funcții primare.”
Sectorul european al mobilei este un factor cheie al creșterii durabile, cu o contribuție semnificativă la economia și gradul de ocupare a forței de muncă în Europa, iar APE reprezintă un instrument important în punerea în practică a politicii de mediu vizând atenuarea schimbărilor climatice, utilizarea resurselor, consumul și producția durabile, deoarece cheltuielile pentru achiziționarea de bunuri și servicii de către autoritățile publice din UE reprezintă circa 14% din PIB-ul UE, adică în jur de 1.800 de miliarde de euro anual. În ciuda acestei valori mari puse în joc, doar 12% din IMM-urile din UE participă la procese de achiziții publice în care se impune respectarea unor criterii ecologice.
Identificând această problemă, șase parteneri din patru țări europene, incluzând AMUEBLA (Asociația pentru Afaceri Inovatoare a Producătorilor de Mobilă și Produse Conexe din Regiunea Murcia, Spania), APMR (Asociația Producătorilor de Mobilă din România), Camera de Comerț și Industrie a Bulgariei, Universitatea din Zaragoza (Spania), Universitatea de Științele Vieții Poznan (Polonia) și firma GLOBALNET Sp. z o.o. din Polonia s-au asociat pentru a realiza împreună un program de pregătire ce va fi disponibil pe Internet, prin intermediul unei platforme de e-learning și se va adresa profesioniștilor din industria mobilei și amenajărilor interioare, furnizorilor de pregătire profesională pentru sector și chiar funcționarilor publici, sprijinindu-i în procesul de extindere a nivelului de cunoștințe privind APE, cu accent pe cerințele specifice achizițiilor de mobilă
Proiectul denumit pe scurt GPP-FURNITURE (n.trad. APE – Mobilă) a debutat în luna noiembrie 2016 și se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni. La șase luni de la debut, este în măsură să își prezinte primele rezultate, urmare a unui studiu întreprins în toate țările din proiect, cu privire la nivelul de cunoștințe existent în sector și având ca subiect Achizițiile Publice Ecologice.
Ancheta întreprinsă în rândul producătorilor de mobilă din cele 4 țări reprezentate în proiect a beneficiat de răspunsuri din partea a 83 de profesioniști și a relevat, în primul rând, orientarea IMM-urilor către piețele proprii, numărul celor care exportă în afara Uniunii Europene fiind mic.
Pentru doar 15% din IMM-urile intervievate sectorul public reprezintă o piață de desfacere importantă. Pentru restul, achizițiile publice sunt privite cu scepticism din cauza percepției privind dificultatea procedurilor, termenelor foarte scurte de pregătire a ofertelor, suspiciunii de concurență neloială. Majoritatea IMM-urilor se consideră nepregătite pentru a participa la procedurile lansate de autorități pentru achiziții publice de mobilier, considerând această participare mai potrivită pentru firmele mari, care au putere financiară considerabilă și își pot permite să apeleze la consultanți de specialitate. În consecință, conceptul de Achiziții Publice Ecologice este mai degrabă necunoscut IMM-urilor din țările participante în proiect. Doar 6 firme dintre cele 83 intervievate au participat vreodată la licitații care au inclus criterii ecologice, în principiu acestea referindu-se la ISO 14000 și Eticheta Ecologică (Eco-label). Însă 80% dintre respondenți consideră că APE ar putea deveni un segment important și interesant pentru firmele în care lucrează.
Sondajul GPP-FURNITURE a făcut referire și la Achizițiile Publice Inovatoare, dar acest domeniu s-a dovedit a fi și mai puțin cunoscut, doar 4 dintre specialiștii intervievați (toți din România!) declarând că au cunoștință de acest tip de achiziții, în special ca urmare a informărilor din presă sau din publicații tehnice.
Cea mai importantă concluzie a sondajului a fost disponibilitatea specialiștilor din sectorul mobilei din UE de a afla mai multe despre APE, precum și de a se instrui prin folosirea unui instrument modern, cu acces deschis și liber, care să le dea posibilitatea familiarizării cu domeniul în ritmul propriu, fără a le crea presiune suplimentară de timp sau financiară.
În acest moment, a început a doua fază a proiectului, în care se desfășoară consultările cu privire la curriculum și scrierea conținutului cursului.
Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe site-ul www.gpp-furniture.eu