Aurica Sereny, presedinte APMR: „Industria mobilei, componentă a industriei prelucrătoare a României se prezintă în continuare ca un sector dinamic, cu tradiţie, în care se înregistrează eforturi permanente pentru diversificarea productiei, dezvoltarea calităţii produselor, a tehnologiilor de fabricaţie, a design-ului şi îmbunătăţirea finisajelor. Prezenţa firmelor româneşti de mobilă la târgurile naţionale şi internaţionale de profil arată potenţialul fiecărei firme în parte şi a sectorului în ansamblu.
Companiile angrenate în industria de mobilă reușesc să își aducă major contribuția la echilibrarea balanței comerciale a României. Iar statistica națională demonstrează că, în ciuda problemelor legate de majorarea prețului lemnului sau de creșterea salariului minim pe economie, precum și de lipsa forței de muncă calificate, industria de prelucrare superioară a lemnului se dezvoltă continuu. Iată cifrele pe anul 2016:
Producția industriala a crescut cu 6,7 %
Exportul s-a majorat cu 7,3 %
Importul a crescut cu 20,5 %
Consumul intern (aparent) a evoluat pozitiv cu 13,4%
Numărul personalului angajat s-a majorat cu 3,7%
Anul trecut, fabricile din România au produs mobilier în valoare de peste 2,5 miliarde de euro, din care 86% a ajuns la export, cu pondere mai mare, în țări precum Germania, Franța sau Italia. România a exportat mobilă în valoare de 2,2 miliarde de euro si a importat de 608 milioane de euro, rezultând un excedent bugetar de 1,6 miliarde de euro. Ponderea exportului în producția totală a crescut de la 57,6% în 2008, la 86% în prezent.
Si toate astea se întâmplă deși producătorii de mobilă se confruntă cu o adevărată criză a lemnului. Pentru rezolvarea acesteia au avut loc mai multe discuții la Regia Națională a Pădurilor, la Ministerul Apelor și Pădurilor si în Parlament, unde s-au dezbătut, cu prioritate, legea contravențiilor, modificarea proiectului SUMAL – reglementată prin HG 1004/2016, criza lemnului de foc și asigurarea cu prioritate a producătorilor de mobilă cu lemn fasonat din pădurile proprietate publică a statului, prin organizarea licitațiilor de masă lemnoasă pe bază de punctaj (prețul oferit, gradul de prelucrare, aportul socio-economic local).”
TREBUIE PROTEJAT PRODUCĂTORUL ROMÂN
IOAN CRISTIAN BILȚ, vicepreședinte APMR: „Prețul lemnului a fost o componentă a înrăutățirii bugetelor fabricilor de mobilă, pe lângă asta a apărut acum și creșterea salariului minim și se preconizează, în continuare, creșteri absolut aberante atât ale salariului minim cât și ale salariilor bugetarilor. Se scapă din vedere faptul că resursele sunt la noi, la cei care producem. Și nu are nimeni grijă de noi. Nimeni nu se gândește la soarta noastră, a celor care producem, toată lumea se gândește la soarta bugetarilor. Ori mi se pare un lucru extrem de grav, care în câțiva ani de zile va duce la niște căderi fantastice, dacă nu ne trezim suficient de repede. Ce văd pozitiv în intențiile acestui guvern este faptul că încearcă să protejeze, să promoveze, să încurajeze producția autohtonă. Mi se pare un pas important, dar absolut insuficient în perspectivă. Dacă nu se vor acorda facilități producătorilor în general, nu numai celor din mobilă, vom ajunge într-o situație foarte, foarte dificilă, cu siguranță. Există pârghii prin care se pot stimula producătorii. Ceea ce avem acum – fonduri europene, fonduri guvernamentale – sunt insuficiente, sunt foarte greu de accesat și ajung foarte târziu la cei care produc.”