Proiecte

Orientare şi consiliere profesională, calificare / recalificare în industria lemnului – Comunicat de presă

Federaţia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului ( FSLIL) a organizat o vizită de schimb de bune practici în perioada 04-08 noiembrie 2012, la Milano, în Italia. Acţiunea a făcut parte din proiectul „Programe de orientare şi consiliere profesională şi cursuri de calificare pentru angajaţii din industria lemnului”, implementat de FSLIL, în calitate de partener principal şi beneficiar, în parteneriat cu European Federation of Building and Wood Workers (EFBWW), Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi Comitetul Sectorial Silvicultură, Exploatarea şi Prelucrarea Lemnului, Industria Mobilei (CSSEPLIM) şi cofinanţat de Fondul Social European (FSE) în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni” (POSDRU/80/2.3/S/46322).

La schimbul de experienţă au participat specialişti UE din domeniul industriei lemnului din cadrul FSLIL, APMR, CSSEPLIM, ASFOR şi EFBWW.

În această perioadă delegaţia română s-a întâlnit cu specialişti ai centrului de pregătire profesională E.S.E.M. din sectorul de construcţii şi lemn din Regiunea Milano, Lodi şi Monza Brianza şi a făcut mai multe vizite la sediul câtorva organizaţii importante din zonă, respectiv, Camera de Muncă Metropolitană din Milano (CGIL), confederaţie sindicală care reprezintă interesele salariaţilor din domeniile construcţii şi lemn, şi companiile Cassina, axată pe fabricarea de mobilier tapiţat (canapele, fotolii) mic mobilier şi scaune, din Regiunea Milano, şi Lema, profilată pe producţie de mobilier de birou şi biblioteci de toate mărimile.

Ultima zi a vizitei delegaţiei române a prilejuit o dezbatere cu reprezentanţii CGIL Lombardia, respectiv dl. Fabio Ghelfi, responsabil al Departamentului Internaţional Politici Europene CGIL Lombardia, dl. Alberto Anghileri – inspector proiecte de dezvoltare CGIL Lombardia şi dl. Umberto Bettarini – consilier CGIL Lombardia.

Din partea delegaţiei române, dl. Dan Anghel, coordonator programe de cursuri calificare/recalificare în cadrul proiectului ID 46322 şi vicepreşedinte FSLIL, a prezentat modul de organizare a FSLIL şi obiectivele proiectului, rolul şi responsabilităţile în proiect ale partenerilor. În cadrul proiectului 1050 de angajaţi au participat la programul de orientare şi consiliere profesională, din care au fost selectaţi 444 de angajaţi din industria lemnului care au fost calificaţi/recalificaţi pentru meseriile de operatori la recoltarea şi toaletarea arborilor forestieri, operatori la colectarea şi manipularea lemnului, operatori la maşini-unelte cu comandă numerică, tâmplari universali şi tapiţeri.

Pentru informaţii suplimentare privind proiectul, contactaţi F.S.L.I.L. prin: Vasile Bădica – Manager Proiect, Federaţia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, Str. Calea Griviţei nr. 21, sector 1, Bucureşti, tel. 021/3168872, fax: 021/3128964, e-mail: fslil[at]yahoo.com

Orientare si consiliere profesinala (1)

Despre autor

APMR

Adaugă un comentariu