Proiecte

„Nu!” muncii la negru – Conferinţă de presă şi campanie lansată de FSLIL şi partenerii săi

„Nu!” muncii la negru – Conferinţă de presă şi campanie lansată de FSLIL şi partenerii săi

În data de 14.05.2013, 1a sediul Centrului de Dialog Social, Federaţia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului (FSLIL) a organizat o Conferinţă de presă în cadrul căreia preşedintele federaţiei, Vasile Bădica, a prezentat preocupările partenerilor sociali din activităţile de exploatare şi prelucrare primară a lemnului, precum şi din industria mobilei, în special în ceea ce priveşte combaterea muncii la negru.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai presei, Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Comitetului Sectorial Silvicultură, Exploatarea şi Prelucrarea Lemnului, Industria Mobilei (CSSEPLIM) şi ai sindicatelor din Municipiul Bucureşti.

Acţiunea a avut drept scop informarea şi promovarea activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului „Dezvoltarea parteneriatelor şi încurajarea iniţiativelor partenerilor sociali şi societăţii civile”, proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în Oameni!

Organizatorii au prezentat din activităţile desfăşurate în cadrul proiectului şi au înmânat participanţilor o parte din documentele realizate: Manualul Dialogului Social din Industria Lemnului, Planurile de dezvoltare regională a dialogului social şi un Raport preliminar privind rezultatele proiectului.

Managerul proiectului a insistat în mod deosebit pe activităţile care se desfăşoară în această perioadă, cu deosebire a Campaniei de combatere a muncii la negru în industria lemnului.

La acest aspect s-a referit şi reprezentantul Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), dl. Ioan Sbera, care a apreciat preocupările FSLIL privind combaterea muncii la negru, cu deosebire în exploatări forestiere. Dl. Sbera a apreciat ca inspirată iniţiativa spotului publicitar difuzat pe postul naţional de radiodifuziune – Radio România Actualităţi – întrucât angajaţii din activităţile de exploatare a lemnului provin din mediul rural, iar, pentru aceştia, postul naţional de radio este una dintre cele mai la îndemână modalităţi de a se informa. Preşedintele de onoare al ASFOR a propus, totodată, ca FSLIL să intervină pe lângă Inspecţia Muncii (IM) pentru realizarea unei activităţi comune, FSLIL – ASFOR – APMR – IM de combatere a muncii la negru.

Reprezentanţii asociaţiei patronale din industria mobilei, APMR, au avut o intervenţie similară, în care au scos în evidenţă nemulţumirile societăţilor membre, mai ales ale celor localizate în mediul urban, şi discutate şi la recenta adunare generală a APMR. Aceştia au fost de acord cu intensificarea controalelor Inspecţiei muncii, în special în zonele preponderent forestiere, precum şi cu înăsprirea sancţiunilor contravenţionale şi penale, faţă de cei care încalcă legislaţia muncii.

La finalul conferinţei, managerul proiectului a anunţat organizarea în 24 mai a.c. a seminarului privind prezentarea, diseminarea şi distribuirea planurilor regionale de promovare şi dezvoltare a dialogului social, precizând că, până la sfârştul lunii iunie 2013, FSLIL va intensifica, împreună cu partenerii din proiect, activităţile de combatere a muncii la negru şi va elabora şi prezenta un pliant special, care reflectă succint diferitele aspecte negative ale muncii fără forme legale.

DSC02963

Despre autor

APMR

Adaugă un comentariu